Studenten ‘dream’ teams van universiteiten en hogescholen zijn voor een groot deel afhankelijk van partners. Ndus3 sponsort zowel het Eco Runner Team van de TU Delft als het HAN Automotive Rally Team. “Mede door Ndus3 hebben we onze doelen kunnen bereiken.”
Voor Ndus3 is het ondersteunen van technisch talent een win-win. We helpen onze community en komen in contact met de makers van de toekomst. Niet alleen inhoudelijk staan onze engineers studententeams bij, ook op financieel vlak worden de teams ondersteund. “We bewonderen technisch talent en de innovaties waaraan ze werken”, zegt directeur Gerben van Manen. Reden voor Ndus3 om sinds dit jaar twee technische teams te sponsoren; eentje die een wereldrecordpoging deed met een auto die op waterstof rijdt – en het record neerzette – en eentje die een rallyauto steeds verder optimaliseert.
Verbeteringen doorvoeren
Het HAN Automotive Rally Team (HART) beschikt over een Renault Clio 3RS die de afgelopen jaren door het studententeam op allerlei mogelijke manieren is geoptimaliseerd en verbeterd. Sven Degen is secretaris van HART en als student elektrotechniek verantwoordelijk voor het interieur van de wagen. “We hebben zelf dashboardschermen gebouwd waarbij we een microcontroller gebruiken om informatie te laten zien op het scherm. We kunnen zelf bepalen welke informatie we laten zien, maar bijvoorbeeld ook bepaalde waarschuwingen instellen.” Aangezien het team geen volledige auto van scratch heeft hoeven bouwen, kan het zich concentreren op verbeteringen. “We hebben ook een nieuwe inlaat gemaakt met behulp van 3D-printing”, vertelt Degen. “Op basis van analyses hebben we een bestaande inlaat naar onze auto kunnen modelleren en vervolgens kunnen printen. Op die manier kunnen we kwetsbare onderdelen beter bestand maken tegen de rally’s die we rijden. Of de zaken die overbodig zijn uit de auto halen, zodat die lichter wordt.”
Ambitieuze doelstelling
Stan van Hooft was het afgelopen academische jaar PR & Partnerships Manager bij het Eco Runner Team van de TU Delft. Waar het HART-team een relatief natuurlijk verloop kent van geïnteresseerde studenten die enige tijd deel uitmaken van het team, werkt het Eco Runner team precies één jaar aan een doel, voordat een volgend team klaarstaat om weer een nieuw doel na te streven. “Het team voor ons deed mee met de Eco Marathon, waarbij ze met een waterstofauto 20 kilometer over een circuit moesten rijden. Wij wilden dat een stapje grootser aanpakken en het wereldrecord afgelegde afstand op één tank waterstof verbreken”, vertelt Van Hooft. De Eco Runner-teams kunnen allemaal voortborduren op de kennis, ervaring en producten van voorgaande teams. “Wij konden onze auto baseren op de blueprint van het vorige team en hoefden ons daardoor minder te richten op het ontwerp, maar konden ons juist meer toeleggen op het aanbrengen van verbeteringen om een langere afstand af te kunnen leggen.”
Fouten maken mag
Het voorgaande Eco Runner-team had zich onder andere gefocust op het ontwerpen van een nieuwe motor. “Zij zijn veel tijd kwijt geweest aan het bouwen van die motor, waarbij ze voornamelijk keken naar het mechanische deel. Dat betekende dat ze weinig tijd hadden om de motor softwarematig goed te optimaliseren. Wij hebben voor ons doel juist gekeken naar hoe we de software konden verbeteren om zo de prestaties van de wagen te optimaliseren.” Zo werd er zelf software gebouwd om de beste racelijn te bepalen. De code bleek prima te werken, maar niet nadat het team tijdens een proefrace – de Eco Marathon van dat jaar – erachter kwam dat het remsysteem teveel signalen afgaf aan de chip waardoor andere data niet ontvangen kon worden en bijvoorbeeld de locatie niet juist in het systeem kwam. “Daar kwamen we tijdens het rijden pas achter”, zegt Van Hooft. “We hebben toen de remkabel losgetrokken waardoor de software wél beter werkte. Een mooi leermoment voor onze uiteindelijke recordpoging.”
Leren van elkaar en sponsoren
Ook bij HART worden er fouten gemaakt, vertelt Degen. “Dat is eigenlijk het hele idee van zo’n team. We zijn studenten, er komen steeds nieuwe mensen bij, dus ja, er gaat wel eens wat mis. Maar dat is waarom we dit doen, om te leren. Hoe werkt de professionele autosport, hoe werk je samen in een team, hoe breng je ideeën tot uitvoer, et cetera.” Want de studententeams worden gevormd door gepassioneerde mensen die, in het geval van Eco Runner vaak hun eigen studie een jaar on hold zetten om een bijdrage te kunnen leveren aan zo’n team. De leden van het HART-team doen juist alles naast hun studie in de avonduren en het weekend. “Je leert ontzettend veel bij het team, maar het kost veel tijd, dus je ziet dat mensen na een jaar of soms twee jaar, het team weer verlaten”, zegt Degen. Dat leren gebeurt onder meer van elkaar, maar ook van andere teams én van partners, zoals Ndus3. “We hebben af en toe contact en dat gaat heel makkelijk, vooral omdat zij ook allemaal techneuten zijn, dus dat matcht wel goed. Wanneer we een vraag hebben, staan ze altijd voor ons klaar.” Daarnaast is de financiële bijdrage heel belangrijk voor HART. “Wij hebben een duurzame doelstelling met ons team, dus wilden op biobrandstof rijden, maar dat is helaas niet gratis. Met behulp van de bijdrage van Ndus3 kunnen we op E85 blijven rijden. Daarnaast gebruiken we sponsorgeld om bepaalde ontwikkelingen te financieren en bijvoorbeeld voor 3D-printing.”
Inhoudelijke klik
De recordpoging van het Eco Runner Team vond voor de zomer plaats op een testcircuit in het Duitse Immendingen. “Door de ervaring tijdens de Eco Marathon waren we de weken voor de recordpoging enorm scherp en gemotiveerd”, vertelt Van Hooft. Uiteindelijk werd het huidige wereldrecord van 2055 kilometer op een tank waterstof verbroken door het Eco-team, dat ruim 2488 km reed op één tank waterstof. “We staan nu officieel in het Guinness Book of Records”, grijnst Van Hooft. Ook voor zijn team was de sponsoring van Ndus3 belangrijk. “Met het geldbedrag hebben we bijvoorbeeld de tracklicentie voor het wereldrecord kunnen kopen. Zonder financiële hulp kunnen we als team bepaalde dingen niet doen of kopen. Dus mede door Ndus3 hebben we onze doelen kunnen bereiken.” Niet alleen financieel, maar ook inhoudelijk was er een klik, vond de PR & Partnership Manager. “Er was nauw contact en wederzijds enthousiasme. We herkenden onze drive voor vooruitstrevendheid en innovatie in Ndus3. Ook heeft onze software-engineer regelmatig contact gehad met de engineers bij Ndus3 over softwarematige uitdagingen. Prettig dat ze je zo concreet helpen. Sterker nog, hun recruiter Vasiliki heeft de CV’s van teamleden gecheckt en tips gegeven voor verbetering. Ontzettend handig”, lacht Van Hooft. Geen wonder dus dat veel technische talenten na het afronden van hun studie bij een sponsorpartner terechtkomen, die hen op hun beurt met open armen ontvangt.