Update

De toekomst – gemaakt met generative AI

Generative AI
Odin Zuijderland | 03 april 2024 - 5 min leestijd - Tech

In The Beatles documentaire Get Back treedt Paul McCartney op met John Lennon. De documentaire werd opgenomen in 2021, veertig jaar na het overlijden van Lennon. Hoe is dit mogelijk? Het antwoord lijkt tegenwoordig haast voor de hand te liggen: AI. Lennon’s stem is met behulp van AI geïsoleerd; “magic”, aldus McCartney. Inmiddels kan AI meer dan stemmen isoleren. Zo werd in 2023 een nummer van Justin Bieber en Bad Bunny uitgebracht. Echter waren het niet de artiesten, maar AI gegenereerde stemmen die de lyrics zongen. Bad Bunny was geen fan en het nummer werd van alle platformen verwijderd. Tot die tijd was het best een hit. Wie generative AI zegt, zegt Chat GPT, maar behalve natuurlijke taal, is er veel meer dat AI kan genereren. We bekijken de invloed van generative AI op muziek, codering en animatie. Wat kan AI al genereren? En wat staat ons nog te wachten?

Dream Track

Wie bekend is met YouTube kent tegenwoordig ook Shorts, de YouTube variant van de Tik Tok en de Instagram Reel; korte, pakkende (een tikkeltje verslavende) video’s. In een goede Short zit goede muziek. Het nummer Everybody Wants To Rule The World van Tears For Fears is binnen het format bijvoorbeeld een hit. Mocht je echter John Legend in een Short horen, zou het wel eens eigenlijk AI kunnen zijn.

John Legend doet namelijk mee aan het Dream Track AI-experiment van YouTube. De nieuwe YouTube-tool, aangedreven door Google DeepMind’s taalmodel Lydia, stelt gebruikers in staat om eigen muziek bij een Short te genereren. Een vrolijk nummer over een onhandige jongen die verliefd wordt, gezongen door John Legend? Geen probleem! Dream Track geeft je dertig seconden muziek, je hoeft alleen te omschrijven wat je wilt.

YouTube promoot de tool als een manier voor fans en artiesten om diepere connecties aan te gaan. Door AI-tools als Dream Track is het maken van muziek plotseling enorm toegankelijk. Op deze uitkomst is ook kritiek; welke rol is er nog voor de echte John Legend als elke YouTube gebruiker zijn stem en stijl kan nabootsen? Het is leuk om je eigen Bad Bunny nummer te creëren, maar Bad Bunny vindt dit minder leuk. De regelgeving achter deze ontwikkeling zal een balans tussen de belangen van de fans en de artiesten moeten vinden.

Er zijn ook minder omstreden AI-tools die muziek genereren. BrandLab helpt artiesten bijvoorbeeld met het vinden van unieke muzikale loops. Dergelijke assistentie stimuleert artiesten in hun creatieve proces; nooit meer een writer’s block. “The Future of Music” luidt BrandLab’s slogan, “Here Today”.

CoPilot

Studenten aan MIT voorspellen dat binnen vijf jaar 80 a 90 procent van de code door AI geschreven zal worden. Deze ontwikkeling betekent volgens experts niet dat menselijke programmeurs overbodig worden. Het werk van de menselijke programmeur zal eerder veranderen. Zo zullen programmeurs aan de slag gaan met prompt engineering; het AI-model van de input voorzien die duidelijk maakt wat het moet doen. Een AI-model heeft namelijk specifieke instructies nodig om werkende code te schrijven.

Hoe werkt AI coderen dan? Aan de hand van instructies, het prompt, suggereert een AI-model codefragmenten of ontwikkelt het een volledige functie. Hiertoe zijn de modellen getraind aan de hand van een grote verzameling aan reeds bestaande code. Bepaalde AI-modellen kunnen ook code van de ene naar de andere programmeertaal overzetten. Zo kan je een legacy-applicatie uit bijvoorbeeld COBOL naar Java transformeren.

GitHub, een platform waarop meer dan honderd miljoen gebruikers software ontwikkelen, lanceerde in 2021, in samenwerking met OpenAI, Copilot; een AI tool die ontwikkelaars assisteert in het voltooien van code. Copilot is een goed voorbeeld van mens-AI samenwerking in het coderen. Als je het een programmeerprobleem in natuurlijke taal geeft, kan Copilot de oplossing geven in programmeertaal. Ook kan Copilot een menselijke regel code afmaken, slechts een druk op de spatiebalk is hiertoe van de gebruiker vereist.

GitHub CEO Thomas Dohmke stelt dat de 1.3 miljoen gebruikers van CoPilot inmiddels meer dan de helft van hun code door AI laten genereren. “Sooner than later, 80% of the code is going to be written by Copilot.” voorspelt Dohmke. “And that doesn’t mean the developer is going to be replaced.” voegt hij eraan toe. Volgens Dohmke betekent het eerder dat menselijke programmeurs veel meer aandacht kunnen besteden aan de 20% code die ze nog wel schrijven. Hij hoopt dat dit de ruimte voor plezier en creativiteit in het coderen vergroot.

The Frost

Een man zit aan een vuur in een besneeuwde wereld, om hem heen zitten zijn reisgenoten. Close-up zie je dat de man iets eet, maar zijn lippen lopen half in elkaar over, hij lijkt op zijn tong te kauwen. “We kind of hit a point where we just stopped fighting the desire for photographic accuracy and started leaning into the weirdness that is DALL-E,” zegt Stephen Parker, een van de makers van The Frost. The Frost is een film uit 2023, deels gemaakt door AI. Aan de hand van een menselijk script heeft Dall-E 2 elk frame van de film geanimeerd, vervolgens is AI-tool D-ID gebruikt om het beeld te doen bewegen.

Dall-E is een door OpenAI ontwikkeld AI-model dat is gespecialiseerd in het genereren van afbeeldingen op basis van tekst beschrijvingen. In het prompt geef je aan wat je wilt zien en Dall-E ontwikkelt een unieke afbeelding die aan je eisen voldoet. The Frost werd geanimeerd door Dall-E 2, het nieuwe Dall-E 3 is nog beter. De gezichtsuitdrukkingen die in The Frost nog wat vreemd waren, voelen in Dall-E 3 afbeeldingen natuurlijk aan. Ook is Dall-E 3 adaptief als het gaat om stijl, zo kan het een prima schilderij in de stijl van Dali voor je creëren.

Meer nog dan de filmwereld, geloven experts, zal de wereld van de reclame beïnvloed worden door AI-modellen als Dall-E en D-ID. Een korte video is goedkoop en snel te ontwikkelen, dit betekent dat er veel ruimte is voor finetuning. Een mislukte reclame kost een reclamebureau geen bakken met geld en zeeën van tijd, maar voornamelijk een druk op de knop.

Gemaakt door AI

De opkomst van generative AI markeert een cultuurverschuiving in diverse creatieve domeinen, van codering tot muziek en animatie. Tools zoals Dream Track, CoPilot en Dall-E 3 beloven een wereld waarin creativiteit toegankelijker wordt dan ooit tevoren. Terwijl sommigen de opkomst van AI vieren als een bron van inspiratie en efficiëntie, brengt het ook morele en artistieke vraagstukken met zich mee. De balans tussen innovatie en respect voor menselijke creativiteit is cruciaal. Tot dusver gaan mens en AI op creatief vlak echter vooral hand in hand.

Meer lezen over AI? Lees ook; AI in de zorg, assistent of wonderdokter? en De rol van AI- een filosofisch perspectief.

Meer updates