Update

Tweede editie Tech Tuesday groot succes

Tech Tuesday 2024
Daan | 15 april 2024 - 6 min leestijd - Ndus3

Test test! Hoort u mij? Het is drie uur ‘s middags, de laatste gasten komen binnen, twee excentriek ogende auto’s zijn even geleden de zaal binnen gerold – we kunnen beginnen. In de mooie industriële hal van ElaadNL, waar het licht door het deels glazen plafond naar binnen valt, gaat de tweede editie van Ndus3 Tech Tuesday van start. Het onderwerp van vandaag: Productontwikkeling in de energietransitie. Op naar de sprekers!

ElaadNL – testen voor de toekomst.

Gio Sciarone is als eerste aan het woord. Hij is automotive test engineer bij ElaadNL, het kennis- en innovatiecentrum op het terrein van slim laden en infrastructuur in Nederland. Gio begint met twee foto’s. Op de eerste zien we New York in 1900 – een straat vol paard-en-wagens met daartussen één auto. Op de tweede foto zien we dezelfde straat 13 jaar later: alleen nog maar auto’s. Zo snel kan het gaan!

Bij ElaadNL onderzoeken ze hoe we Nederland net zo snel richting elektrisch rijden kunnen bewegen. Aan welke voorwaarden moet een elektrische auto voldoen, de optimale laadpaal en een toekomstbestendig elektriciteitsnetwerk. ElaadNL heeft hiervoor een grote testhal ingericht waar de nieuwste modellen auto’s en trucks aan de nieuwste modellen laadpalen opgeladen kunnen worden. En dan: meten!

Zorgen de DUT’s bijvoorbeeld voor verstoringen op het net? En hoe immuun zijn de palen zelf voor storingen? Het zijn belangrijke vragen als we over dertig jaar in een wereld van elektrische auto’s willen leven. Het devies van ElaadNL is daarom: testen, testen, testen. Problemen aankaarten, en praktische oplossingen vinden. Zo observeerden de engineers van ElaadNL dat elektrische auto’s nog weleens in slaap vallen; het laden stopt ‘s avonds na een uur of twee en in de ochtend staat de chauffeur met een lege wagen. Dat is niet handig. Wel handig: testen bij ElaadNL is gratis en waar nodig worden de resultaten van het juiste advies voorzien.

Software ontwikkeling in een snel veranderde markt. 

Erwin Nijmeijer had zeven jaar geleden de vurige wens om in de energietransitie te werken. Dat is bij Alfen gelukt. Erwin begint zijn Tech Tuesday presentatie enthousiast; ook hij komt regelmatig met collega’s bij ElaadNL om produkten te  testen tijdens de diverse testivals die door Elaad worden georganiseerd. Erwin begint de presentatie met een paar vragen. Bijvoorbeeld: “werd de elektrische auto voor het eerst in gebruik genomen door NASA op de maan?” Nee, het was veel eerder zo blijkt: rond 1900 reden er in New York al 600 elektrische taxis! 

Als producent van transformatorstations, energieopslagsystemen en laadpalen vormt Alfen een verbindende factor in het energietransitie. Alfen maakte tijdens de corona periode in 2020 een stormachtige groei door. Erwin neemt ons in zijn presentatie mee langs de uitdagingen die deze groei mee bracht – en de oplossingen die gevonden werden.

Ifm – Wet- en regelgeving cyber security 2024

Ronald van den Top is de volgende spreker: cybersecurity! Spannend. Alles waar een PLC in zit dient beveiligd te worden en daar is het Duitse familiebedrijf IFM Electronics met bijna 9000 werknemers hard mee bezig. Ook voor cybersecurity is het een tijd vol ontwikkeling, vertelt Ronald. Waar functionele veiligheid de mens tegen machine beschermt, beschermt cybersecurity de machine tegen de mens. En dat wordt steeds belangrijker. Ronald bespreekt kort enkele ontwikkelingen in cybersecurity wetgeving en richtlijnen. VN resoluties 155 en 156 bijvoorbeeld, stellen eisen over de cybersecurity van alle voertuigen met een kenteken. En deze eisen gaan al vanaf juni in, veel bedrijven en particulieren moeten daar nu hard mee aan de slag. IFM met risicoanalyse; waar kan het misgaan en hoe valt dit te voorkomen? Ronald sluit af met de IFM slogan; stay safe!. 

Hyster-Yale – Introduction to zero emission port equipment

Na de pauze is Neha Roy van Hyster-Yale aan de beurt. Hyster-Yale ontwikkelt heavy-duty lift trucks en zet met dochterbedrijf Nuvera in op elektrificatie door middel van (hydrogen) fuel cells. Volledig elektrische wagens die net zoveel kunnen tillen als traditionele diesel gedreven trucks. Het doel van Hyster-Yale is om dieselvoertuigen in de haven te vervangen, zonder dat dit de bestuurders pijn doet. Dit betekent dat efficiëntie en veiligheid centraal staan. 

Natuurlijk komen daar uitdagingen bij kijken. Voor deze nieuwe techniek liggen de onderhoudsengineers bijvoorbeeld niet voor het oprapen. De kern voor Neha’s betoog is dan ook: samenwerking is essentieel voor de energietransitie; Hyster-Yale kan alleen richting elektrificatie bewegen  met hulp van partners die geloven in de toekomst van elektrisch haventransport. Partners die risico durven te nemen, en partners met een visie die verder gaat dan trucks alleen: een zero-emissie haven waarin ook de terminals en transport vanaf de haven geëlektrificeerd zijn.

Nuvera – Fuel cell integration

Na Neha gaat Santiago Bresani dieper in op fuel cells. Santiago werkt voor Nuvera, het dochterbedrijf van Hyster-Yale dat fuel cells ontwikkelt. Nuvera ontwikkelt al 25 jaar fuel cell motoren. Hierin wordt de chemische energie van waterstof schoon en efficiënt omgezet in elektriciteit. Waar de eerste  Nuvera fuel cells een 50 kW Fiat aandreven, doen ze dat nu met een 960 kW Hyster-Yale truck.

Dat een fuel cell motor een complexer product is dan een verbrandingsmotor mag duidelijk zijn. Een groot deel van de processen in de motor wordt door software aangestuurd. En of we het leuk vinden of niet, het slagen van de energietransitie hangt voor een groot deel van economische factoren af. Met andere woorden: een fuel cell motor mag niet (veel) duurder zijn dan een traditionele motor. Voor dat ‘duurder’ kijken we dan naar de ‘Total Cost of Ownership’ (TCO) – aanschaf, onderhoud, brandstof. 

Met 50 tot 60% van de kosten die naar waterstof gaan is brandstofefficiëntie van de motoren de topprioriteit voor Nuvera. Santiago betoogt daarnaast dat bedrijfszekerheid een grote en vaak onderschatte factor is van de TCO. Met het ontwerp van de motoren werd dan ook gezocht naar een ideale verhouding tussen power density (meer output met minder brandstof) en bedrijfszekerheid. Met de E-series fuel cell motoren denkt Nuvera deze gevonden te hebben.

HAN – We want MORE

De middag wordt afgesloten door Ad Oomen van de HAN. Voor Ad een thuiswedstrijd want de automotive opleiding van de HAN zit direct naast ElaadNL op het IPKW terrein. Voor die kleine 20 meter heeft Ad desondanks de auto gepakt – de compleet modulaire HAN MOORE auto welteverstaan.

Het voertuig is gebouwd door studenten, voor studenten. Het is een onderwijsproject op zichzelf. Waar laboratoria en tekstboeken vaak op innovatie achterlopen, is MORE een hands-on project dat future proof mobility engineers opleidt. Op die manier hoopt hij aan de kennis, vaardigheden, maar ook aan de motivatie van studenten bij te dragen. MORE werkt telkens met nieuwe studenten, of zoals Ad het zegt; “Wij zijn het slechtste bedrijf ter wereld, we ontslaan ons personeel elk half jaar.” Dat betekent dat er elk half jaar een nieuwe groep studenten met het voertuig aan de slag mag. Van hardware in the loop, waar studenten zelf in simulaties rondreden, is MORE nu zelfs met autonomous driving bezig. LIDAR, AI, noem het maar op. 

Vanaf de start in februari 2021 hebben oorspronkelijk twaalf studenten in een paar maanden vanuit niets een voertuig ontwikkeld. Inmiddels hebben er al 85 studenten aan het voertuig gewerkt. “Meer dus, MORE, daar gaat het om, studenten uitdagen om meer te leren. Enthousiasme moet aanstekelijk zijn!” 

En dat, valt na Ad’s presentatie wel te zeggen, is zeker het geval.

Na een kort vragenrondje, is er ruimte voor een dankwoord en een fles wijn voor de sprekers. Toch laat een geslaagde middag zich het best beklinken met een ander drankje: bier. De borrel kan beginnen. Als de gasten onder het genot van bier en bitterballen hebben nagepraat, is het tijd om naar huis te gaan. De tweede editie van de Ndus3 Tech Tuesday zit er op. Wij kijken alvast uit naar de volgende editie!

Meer updates