KennisHub

Wat is Smart Industry?

Industriële software en smart industry
Daan - 2 min leestijd - Carrière

Smart Industry staat voor slimme, geautomatiseerde en data-gestuurde fabricage. Productie kan high-tech maar ook low-tech zijn. Smart Industry is ook wel de naam voor een trend van automatisering en verbinding die in de industrie wordt ingezet bij fabricagetechnieken. De drijfveer van dit proces is veelal digitalisering. De Nederlandse overheid geeft digitalisering dan ook aan als een van de belangrijkste factoren van groei in de Nederlandse industrie. Ontwikkelingen als het IoT(Internet of Things), cloud-computing en data-integratie bieden namelijk volop kansen om productieprocessen in de industrie efficiënter te doen verlopen.

Wat houdt Smart Industry precies in?

Industrie wordt als ‘slim’ gezien als er in de fabricage gebruik wordt gemaakt van ‘slimme’ technieken óf als er slimme producten gemaakt worden. Dus enerzijds kan een slim proces een ‘dom’ product als eieren sorteren en verpakken. En anderzijds kan een ‘dom’ proces als handmatig solderen en schroeven een slim product als een betaalautomaat opleveren.

Slimme fabricagetechnieken zijn technieken die resulteren in verbinding (verbinding van meerdere schakels in het proces of verbinding tussen machines en mensen) en/of automatisering in het productieproces. Zo kan een slim SCADA-systeem een op hol geslagen machine in een fabriek automatisch stopzetten en tegelijkertijd de hoeveelheid schade in kaart brengen en delen met haar gebruikers. Zogenoemde Smart Factory’s produceren slimme producten die via het IoT gegevens verzamelen over hun gebruik, en zo informatie kunnen terugkoppelen waarmee het ontwerp en de productie worden verbeterd.

Slimme industrie en het IoT

Smart Industry en het Internet of Things gaan hand in hand. Het IoT is de verzameling van alle apparaten die met het internet verbonden zijn. Ook in de industrie wordt het IoT gebruikt, dit wordt dan het IIoT genoemd (Industrial Internet of Things). Bedrijven gebruiken internetverbindingen met apparatuur om productieprocessen op afstand of zelfs geautomatiseerd te controleren. Een voorbeeld hiervan is Mindsphere, een operatie-systeem van het Duitse merk Siemens. Mindsphere verzamelt binnen fabrieken via sensoren data van vitale componenten binnen het productie proces. Vervolgens verwerkt het deze data tot digitaal inzichtelijke analyses. Gebruikers van Mindsphere kunnen zo beslissingen nemen op grond van waardevolle informatie. Dit is een duidelijk voorbeeld van Smart Industry met als slimme techniek het gebruik van het IoT.

Smart Industry en Nederlandse bedrijven

Enorm veel bedrijven zijn actief in de Smart Industry. Een paar grote Nederlandse bedrijven die zich specialiseren in slimme oplossingen in de industrie zijn ASML, NXP en Philips. ASML bijvoorbeeld is het bedrijf met de hoogste beursnotering in Nederland. Het produceert machines die computerchips kunnen maken. Ruim 80% van de computer chips in de wereld worden volgens ASML door hun machines geproduceerd. Deze chips worden in allerlei soorten apparaten gebruikt; auto’s, mobiele telefoons, laptops maar ook zeker in de industrie. Aan de grondslag van een heel groot deel van de slimme oplossingen in de industrie staat zo een machine van ASML.

Meer artikelen