KennisHub

Wat is SCADA?

Wat is SCADA software
Daan - 2 min leestijd - Techniek

SCADA systemen zijn geautomatiseerde controle- en regelsystemen die gebruikt worden binnen de industriële productie. Het staat voor Supervisory Control And Data Acquisition. SCADA-systemen verzamelen, versturen, verwerken en visualiseren verschillende signalen van machines in grote industriële opstellingen.

Hoe werkt het?

Veel moderne machine zijn uitgerust met microcomputers zoals PLC’s en RTU’s. Deze verzamelen data van bijvoorbeeld  sensoren en motoren en sturen deze door naar een computer met SCADA-software. Deze software verwerkt, analyseert en visualiseert de data vervolgens, zodat het industriële proces gemonitord en bijgestuurd kan worden. Het systeem combineert dus hard- en software en  vormt de centrale operating unit voor een compleet (deel)proces. 

Waar worden SCADA-systemen gebruikt?

Bedrijven en overheidsinstanties gebruiken SCADA om geautomatiseerde processen in veiligheid en efficiëntie te optimaliseren. Bijvoorbeeld om een op hol geslagen machine in een fabriek automatisch stopzetten te en tegelijkertijd de hoeveelheid schade in kaart te brengen. Je ziet SCADA-systemen overal terug; in fabrieken, pretparken en parkeergarages, maar ook bijvoorbeeld bij elektriciteitsnet beheer en in de verkeersregeling.

Wat is het verschil tussen SCADA en HMI?

Een HMI (Human Machine Interface) kan een component van een SCADA-systeem zijn. HMI’s kunnen echter ook los functioneren. De functie van een HMI is inzicht geven en het beheer van industriële processen. De schaal waarop dit gebeurt is echter bij een HMI veel geringer. Waar je met een HMI lokaal één of enkele machines kan bedienen, kan een SCADA-operator zowel op locatie als op afstand omvangrijke industriële processen aansturen. Ook de opties tot het verzamelen en verwerken van data zijn bij een HMI kleiner. SCADA-systemen zijn een stuk duurder, maar brengen meer mogelijkheden met zich mee en zijn minder arbeidsintensief. Bij gecompliceerdere en grotere industriële projecten zijn deze systemen daarom toch vaak de voordelige keuze.

Wat verdient een SCADA-engineer?

Volgens een onderzoek van werkzoeken.nl verdienen SCADA-engineers in Nederland een gemiddeld bruto maandsalaris van 3.630 euro. Dit bedrag varieert afhankelijk van bijvoorbeeld werkervaring en opleidingsniveau.

Onze vacatures

Aan de slag met SCADA-systemen? Bekijk onze vacatures en solliciteer vandaag nog.

Meer artikelen