KennisHub

Wat is Edge Computing?

Wat is edge computing?
Daan - 2 min leestijd - Techniek

Edge computing is het opslaan en verwerken van gegevens dicht bij de bron van de gegevens. De gegevens worden zo verwerkt aan de ‘rand’ van het netwerk, in plaats van in een centraal datacentrum. Geautomatiseerde processen zijn hiermee minder van de cloud en het internet afhankelijk. Met de opkomst van het IoT, en de daarbij komende stroom aan data, wordt edge computing steeds populairder.

Cloud en edge

Gegevens opslaan en verwerken aan de ‘edge’ is het alternatief voor hetzelfde proces in de ‘cloud’. Een slim verwarmingssysteem verzamelt gegevens van temperatuursensoren om te bepalen op welke stand de verwarming moet. Als het verwarmingssysteem deze gegevens stuurt naar een centraal netwerk op afstand, waar het beslissingsproces wordt uitgevoerd en de gegevens worden opgeslagen, dan maakt het gebruik van de cloud. De slimme verwarming kan echter ook van een lokale computing unit gebruik maken, die ín of vlak naast het apparaat de gegevens verwerkt. In dit geval is er sprake van edge computing.

Het voordeel van de cloud is het gebruik van geavanceerde computers. Zo stuurt Siri haar spraakcommando’s door naar een centraal datacentrum van Apple. De iPhone beschikt zelf niet over voldoende rekenkracht om Siri te doen functioneren, maar door een interactie met de cloud kan dit toch. Het voornaamste (functionele) nadeel van de cloud is de latency, maar ook de afhankelijkheid van het internet. Dit zijn voor Siri geen enorme problemen, maar in een zelfrijdende auto bijvoorbeeld wel. De gegevens aan de hand waarvan een zelfrijdende auto opereert kunnen uiteraard niet aan vertraging of storingen onderhevig zijn. Daarom maken deze auto’s gebruik van edge computing; ze verwerken lokaal gegevens van camera’s en sensoren om hun beslissingsproces snel en foutloos te doen verlopen.

Edge computing en het IoT

Juist nu steeds meer apparaten met het internet en elkaar verbonden zijn is edge computing belangrijk. Een ouderwetse verwarming genereert geen gegevens, de slimme IoT verwarming van tegenwoordig doet dit wel. De grote datastromen die hierdoor op gang komen, kunnen leiden tot overbelaste servers. Om dit tegen te gaan is het handig om een deel van de gegevens lokaal te verwerken en op te slaan. Enkel belangrijke of gecompliceerde gegevens stuurt een slim apparaat dan nog door naar de cloud, de rest wordt aan de edge verwerkt.

Digital health

Naast zelfrijdende auto’s is de digitale gezondheidszorg een goed voorbeeld van een branche waar edge computing noodzakelijk is. Ook hier geldt dat processen vaak niet aan vertragingen of storingen onderhevig kunnen zijn. Zo zijn Vodafone en BT bezig met onderzoek naar edge computing in ambulances. Aan de edge verwerkt een computer dan gegevens van sensoren die een hartslag of bloeddruk meten. Dit levert snelle informatie op voor ambulancepersoneel, en een rapport om in het ziekenhuis al voor de aankomst van een patiënt in te zien. Dergelijke technologische ontwikkelingen zijn natuurlijk geweldig in situaties waarin elke seconde het verschil tussen leven en dood kan betekenen.

Meer leren over moderne technische oplossingen? Bekijk hier onze KennisHub.

Meer artikelen