KennisHub

Wat is Kubernetes?

Wat is Kubernetes?
Daan - 2 min leestijd - Coding

Kubernetes is een open-source systeem voor de automatisering van implementatie, schaalbaarheid en beheer van container toepassingen – aldus de website kubernetes.io. Kubernetes is het standaard platform om software containers automatisch te verwerken. Het is daarom onmisbaar voor veel moderne technologische oplossingen. Kubernetes is origineel ontwikkeld door Google en wordt tegenwoordig onderhouden door de Cloud Native Computing Foundation (CNCF).

Hoe werkt Kubernetes? Containers, Pods en Nodes

Containers

Kubernetes draait voornamelijk om containers; een software container bundelt de code van een toepassing samen met de bijbehorende configuratiebestanden, bibliotheken en overige toevoegingen die nodig zijn om een app uit te voeren. Als eenheden kan je deze gebundelde pakketjes software van de ene naar de andere digitale omgeving transporteren. Zo blijven applicaties in tact en zijn ze gemakkelijk inzetbaar in meerdere omgevingen, of het nu on-premises, in de cloud of aan de edge is.

Pods

Kubernetes verpakt deze containers in zogenoemde ‘pods’. Met een pod kunnen gebruikers aangeven hoe één of meer containers moeten worden uitgevoerd. Ook kunnen in pods status controles worden geïmplementeerd die uiteindelijk informatie verschaffen over het functioneren van applicaties of zelfs een falende applicatie automatisch afsluiten en opnieuw opstarten.

Nodes

In Kubernetes verwijst een “node” naar een fysieke of virtuele machine binnen een cluster. Nodes vormen de computationele kracht die container applicaties uitvoeren. In een node functioneren zo een of meerdere pods. Deze nodes kunnen fysieke servers zijn in een on-premises datacenter, virtuele machines in een cloud-omgeving, of in enige andere computeromgeving die Kubernetes kan beheren.

Een architectuurdiagram met de elementen van een typisch Kubernetes-cluster.

Hier is een visualisatie van een proces uitgevoerd in Kubernetes. https://www.onlogic.com/company/io-hub/nl/hoe-werkt-kubernetes-en-hoe-wordt-het-gebruikt/

Case study Booking.com

Een van de casestudies op de site kubernetes.io vertelt het verhaal van Booking.com. “Vóór containers kon het creëren van een nieuwe service enkele dagen in beslag nemen als de ontwikkelaars Puppet begrepen, of weken als ze dat niet deden. Op het nieuwe platform kost het 10 minuten.” geeft ontwikkelaar Ben Tyler van Booking.com aan. De site heeft te maken met veel online verkeer en moet gemiddeld meer dan anderhalf miljoen boekingen per nacht afhandelen. Het is daarom zeer gunstig om gehele applicaties via Kubernetes te laten opereren. Niet alleen worden nieuwe services namelijk snel en makkelijk toegevoegd, ook onderhoudt Kubernetes bestaande services. Zo bewaakt Kubernetes voortdurend het in tact zijn van toepassingen, zorgt het voor gebalanceerd verkeer en biedt het horizontale en verticale schaalbaarheidsmogelijkheden.

Meer leren over moderne technische oplossingen? Bekijk hier onze KennisHub. En wil je zelf aan de slag met Kubernetes? Misschien is Fullstack Developer bij Ndus3 wel de baan voor jou.

Meer artikelen