Het IoT (kort voor Internet of Things) is de verzameling van alle fysieke objecten die met het internet verbonden zijn. Denk bijvoorbeeld aan fabrieksmachines, auto’s of zelfs hele gebouwen. Deze ‘slimme’ apparaten wisselen op het internet data uit met andere apparaten, systemen en mensen. Dit soort slimme apparaten vormen naast mensen een nieuwe entiteit die zelfstandig via het internet opereert.
Wat zijn de applicaties van het IoT?
Met behulp van het ‘internet der dingen’ wordt er op grotere schaal dan ooit tevoren data uitgewisseld via het internet. Zo kan een huiseigenaar via de verbinding tussen een app en zijn slimme thermostaat zien hoeveel energie het bespaart om de verwarming een paar graden lager te zetten. En winnen bedrijven informatie in over consumenten via een internetverbinding met geleverde producten. Slimme huizen, effectieve gezondheidszorg, groen stadsbeheer en geoptimaliseerde productieprocessen; het IoT wordt overal ingezet.
Industriële toepassingen van het Internet of Things
Ook binnen de industrie wordt er volop gebruik gemaakt van het IoT. Bedrijven gebruiken internetverbindingen met apparatuur om productieprocessen op afstand of zelfs geautomatiseerd te controleren. Het IoT wordt zo gebruikt om de kwaliteit van producten, de veiligheid van machines en de efficiëntie van magazijnen te monitoren. Een voorbeeld hiervan is Mindsphere, een operatie-systeem van het Duitse merk Siemens. Mindsphere verzamelt binnen fabrieken via sensoren data van vitale componenten binnen het productie proces. Vervolgens verwerkt het deze data tot digitaal inzichtelijke analyses. Gebruikers van Mindsphere kunnen zo beslissingen nemen op grond van waardevolle informatie.
De voor- en nadelen van IoT
Voordelen:
– Het IoT maakt een zeer rijke stroom aan data mogelijk. Inzicht in deze data kan helpen bij het vinden van verbeteringen in allerlei processen waarin mensen interactie hebben met apparaten.
– De verhoogde productiviteit per mens en stelt bedrijven en andere instanties zo in staat om met evenveel of minder arbeid meer gedaan te krijgen.
Nadelen:
– Slimme apparaten die met het internet kunnen verbinden zijn vaak duurder dan apparaten zonder deze mogelijkheid.
– Het IoT draagt bij aan een privacy verlies. Alle data die wordt verzamelt wordt over het internet gedeeld. Bedrijven en andere instanties kunnen zo informatie inwinnen betreffende het privéleven van consumenten.
– Ook cyberveiligheid is een probleem. Hackers kunnen door het IoT meer en meer data vergaren en processen verstoren of controleren.
De toekomst van het Internet of Things
Het internet de dingen is over de afgelopen jaren snel gegroeid. De verwachting is dat deze groei zich voorlopig zal doorzetten. In 2022 waren er al meer dan 13 miljard IoT apparaten, in 2030 zullen dit er naar verwachting bijna 30 miljard zijn. Een voorbeeld van mogelijke toekomstige groei binnen het IoT is de opkomst van Artificial Intelligence. Zelflerende AI’s kunnen steeds diepere en waardevollere inzichten krijgen in de data die het IoT beschikbaar stelt. Aan de hand van zulke vooruitgangen zullen bedrijven en andere instanties meer en meer op IoT applicaties gaan inzetten.
Een baan als IoT-Engineer?
Wij zoeken regelmatig IoT-engineers. Bekijk hier onze IoT-vacatures hier.