Een PLC (programmable logic controller) is een micro-computer die in de industrie machines en processen aanstuurt. PLC’s hebben geen bedieningsinterface en worden via bijvoorbeeld een laptop geprogrammeerd.
Hoe werkt een PLC?
Een PLC werkt als operator tussen in- en uitgangen. Aan de hand van informatie die de PLC via ingangen ontvangt bepaald een CPU de status van uitgangen. Een PLC kan zo via een sensor binnenkrijgen dat een machine te warm is, om als reactie hierop de machine (verbonden aan een uitgang) uit te zetten. Het proces van ingangen lezen en uitgangen schrijven herhaalt zich continu. Hoe een PLC de interactie tussen in- en uitgangen regelt wordt bepaald door de logica die de CPU gebruikt. Deze logica is door PLC-engineers geprogrammeerd.
Waar worden PLC’s voor gebruikt?
PLC’s worden gebruikt om machines en andere elektromechanische processen aan te sturen. PLC’s zijn snel en makkelijk te opereren. Hierdoor komen ze bijna overal waar sprake is van automatisatie om de hoek kijken. In de industrie wordt gebruik gemaakt van PLC’s die machines aansturen. Maar ook in bijvoorbeeld pretparken, drukkerijen en veehouderijbedrijven worden PLC’s gebruikt.
Welke typen PLC’s zijn er?
Er bestaan verschillende soorten PLC’s. Het voornaamste onderscheid valt te maken tussen Fixed I/O PLC’s en Modular PLC’s.
Bij Fixed I/O PLC’s staat het aantal in- en uitgangen (I/O) vast. Deze PLC’s zijn meestal ontworpen om een simpele taak uit te voeren. Het zijn in feite kleine kastjes met hierin een CPU, in- en uitgangen en een energiebron.
Modular PLC’s vormen een systeem waarbinnen veel grotere en complexere processen mogelijk zijn. Deze PLC’s zijn namelijk niet gelimiteerd tot een bepaald aantal in- en uitgangen en hebben dus de mogelijkheid om met een bedrijf mee te groeien.
Daarnaast hebben Modular PLC’s meer opslag, meer modificatie mogelijkheden en zijn ze makkelijker te onderhouden.
Wat doet een PLC-engineer?
Als PLC-engineer ontwerp, programmeer, test en installeer je besturingen van machines en processen. Om een PLC te programmeren is kennis nodig van bepaalde programmeertalen. Veelgebruikt zijn bijvoorbeeld Ladder Diagram (LD), Functional Block Diagram (FBD), Instruction List (IL), Sequential Function Chart (SFC) en Structured Text (ST).
Daarnaast onderhoud je bestaande PLC’s en los je storingen op. Zo word je als PLC-engineer bij Ndus3 ingezet bij de softwarematige opbouw van nieuwe rioolwaterzuiveringen en vermalers. En ben je tevens betrokken bij het beheer & onderhoud van de bestaande installaties.
Wat verdient een PLC-engineer?
Uit onderzoek van werkzoeken.nl verdient de gemiddelde PLC-engineer 3.365 euro bruto per maand. Als PLC-engineer voor Ndus3 varieert je bruto maandsalaris afhankelijk van ervaring en opleidingsniveau tussen de 3.175 en 4.530 euro.