KennisHub

Wat is Java en hoe werkt het?

Java programmeren
Daan - 2 min leestijd - Coding

Java is een krachtige object-georiënteerde programmeertaal. Deze platform-onafhankelijk taal zit ook vaak in embedded systemen. Het kan op elk apparaat gebruikt worden dat een Java Virtual Machine (JVM) geïnstalleerd heeft. De bytecode van de virtual machine wordt hiertoe vertaald naar de machinetaal van de onderliggende hardware. Java werd begin jaren negentig ontworpen door een dochterbedrijf van Sun Microsystems en is nu in handen van Oracle.

Code voorbeeld

Dit is een stukje Java code. Het is een functie die bepaalt of het ingevoerde getal even of oneven is.

public class Main {

public static void main(String[] args) {

int num = 29;
boolean flag = false;
for (int i = 2; i <= num / 2; ++i) {
  // condition for nonprime number
  if (num % i == 0) {
    flag = true;
    break;
  }
}

if (!flag)
  System.out.println(num + " is a prime number.");
else
  System.out.println(num + " is not a prime number.");
}
}

Java gebruik

In Java wordt vooral complexe meerlagige software ontwikkelt. Veel apps, web- en desktop applicaties zijn van oudsher in Java ontwikkeld. Java is na Python en C nog altijd de derde meest populaire programmeertaal ter wereld. Java wordt tegenwoordig veel gebruikt voor belangrijke software. De veiligheid van Java is namelijk goed gewaarborgd. De JVM controleert de bytecode op illegale en kwaadaardige software. Daarnaast vormt de JVM een barrière tussen programma’s in Java en hun onderliggende operator. Ook is het geheugen management in Java geautomatiseerd, dit verkleint de kans op data leks en buffer overflows.

Frameworks

Frameworks bieden een set aan libraries en tools aan die software-ontwikkelaars assisteren in het bereiken van een bepaald doel. Zo kan de juiste library kant en klare functies en modules aanbieden die rechtstreeks in de code kunnen worden geïmplementeerd. De meest bekende Java frameworks zijn Spring en Hibernate.

Aan de slag met Java

Java is een open-source taal en is zo in principe gratis te leren. Er valt in vaardigheid een onderscheid te maken tussen core en advanced. Java core (SE) behelst een fundamentele maar uiteindelijk onvolledige set aan know how. Java advanced (EE) omvat meer gecompliceerde functies en libraries en gebruikt men om op enterprise niveau software te ontwikkelen. Uit onderzoek van werkzoeken.nl blijkt dat een Java-developer in Nederland gemiddeld 3.895 euro bruto per maand verdient. Ook bij Ndus3 kun je aan de slag als Java developer. Klik hier om onze vacatures te bekijken.

Meer artikelen