KennisHub

Wat is Java en hoe werkt het?

Java programmeren
Daan - 2 min leestijd - Coding

Java is een krachtige object-georiënteerde programmeertaal. Deze platform-onafhankelijke taal zit vaak in embedded systemen. De taal kan op elk apparaat gebruikt worden waarop een Java Virtual Machine (JVM) draait. De bytecode van de virtual machine wordt hiertoe vertaald naar de machinetaal van de onderliggende hardware. Java is begin jaren negentig ontworpen door een dochterbedrijf van Sun Microsystems en is nu in handen van Oracle.

Code voorbeeld

Dit is een stukje code. Het is een functie die bepaalt of het ingevoerde getal even of oneven is.

public class Main {

public static void main(String[] args) {

int num = 29;
boolean flag = false;
for (int i = 2; i <= num / 2; ++i) {
  // condition for nonprime number
  if (num % i == 0) {
    flag = true;
    break;
  }
}

if (!flag)
  System.out.println(num + " is a prime number.");
else
  System.out.println(num + " is not a prime number.");
}
}

Gebruik

Met Java wordt vooral complexe meerlagige software ontwikkeld. Denk hierbij aan apps, web- en desktop applicaties. Java is na Python en C nog altijd de derde meest populaire programmeertaal ter wereld en wordt tegenwoordig veel gebruikt voor belangrijke software. De veiligheid van Java is speelt daar een belangrijke rol bij. De JVM controleert de bytecode namelijk op illegale en kwaadaardige software. De JVM hiermee een barrière tussen programma’s en hun onderliggende operator. Daarnaast is het geheugen management in Java geautomatiseerd, dit verkleint de kans op data leks en buffer overflows.

Java frameworks

Frameworks bieden een set aan libraries en tools aan die software-ontwikkelaars assisteren in het bereiken van een bepaald doel. Zo kan de juiste library kant en klare functies en modules aanbieden die rechtstreeks in de code kunnen worden geïmplementeerd. De meest bekende Java frameworks zijn Spring en Hibernate.

Aan de slag met Java

Java is een open-source taal en is zo in principe gratis te leren. Er valt in vaardigheid een onderscheid te maken tussen core en advanced. Java core (SE) behelst een fundamentele maar uiteindelijk onvolledige set aan know how. Java advanced (EE) omvat meer gecompliceerde functies en libraries en gebruikt men om op enterprise niveau software te ontwikkelen. Uit onderzoek van werkzoeken.nl blijkt dat een Java-developer in Nederland gemiddeld 3.895 euro bruto per maand verdient. Aan de slag bij Ndus3 als developer? Klik hier om onze java-vacatures te bekijken.

Meer artikelen