KennisHub

Wat is Embedded Software?

Wat is embedded software
Daan - 2 min leestijd - Coding

Embedded Software stuurt apparaten of machines aan. Het draait op specifieke hardware platformen zoals microcontrollers of SoC’s. Je vindt het in embedded systemen: computer systemen geïntegreerd in apparaten of producten zoals auto’s en wasmachines. De software stuurt op deze apparaten en producten bepaalde functies aan, zoals de automatische airco in je auto of het wasprogramma van je wasmachine. Embedded code wordt geschreven in programmeertalen zoals C, Embedded C, C++, Assembly en Python.

Voorbeeld

Dit is een stukje Embedded Software code geschreven in Embedded C:

void main(void) // Main Function
{
P1 = 0x00;
while(1)
{
P1 = 0xFF;
delay(1000);
P1 = 0x00;
delay(1000);
}
}

Waar wordt deze software voor gebruikt?

Deze software wordt in embedded systemen gebruikt. Zo’n systeem is ingebed in een apparaat of een ander product. Het embedded systeem stuurt de meet- en regeltaken van dit apparaat of product aan. In feite zorgt het er zo voor dat een apparaat functioneert zoals het dient te functioneren. Gekarakteriseerd door een klein formaat, lage energiekosten en weinig onderhoudskosten worden embedded systemen wijdverspreid gebruikt. Een goed voorbeeld van een embedded systeem is het GPS systeem dat je in je auto of op je mobiele telefoon gebruikt. In een GPS systeem ontvangt hardware data van satellieten. Deze data wordt met behulp van software verwerkt en zo kan een gebruiker uiteindelijk via een interface een precieze locatie te zien krijgt.

Wat doet een embedded software engineer?

Een Embedded Software Engineer houdt zich met verschillende zaken bezig en voert verschillende taken uit:
– Het ontwerpen, testen en implementeren van software en hardware die in een embedded systeem komt.
– In teamverband werken. Andere mensen houden zich dan bezig met het uiterlijk of de functionaliteiten van het product, terwijl de embedded engineer de plaatsing en werking van de hardware en/of software in het product verzorgt. Het is belangrijk dat de embedded engineer op multidisciplinair niveau kan samenwerken.
– Het repareren van product waarbij iets mis is gegaan met de interne automatiseringssysteem.

Wat verdient een embedded software engineer?

Uit onderzoek van werkzoeken.nl blijkt dat een embedded engineer in Nederland gemiddeld 3.875 euro bruto per maand verdient. Bij Ndus3 bieden wij meerdere mogelijkheden om je bezig te houden met embedded systemen en software. Klik hier om naar onze vacatures te kijken.

Meer artikelen