KennisHub

Wat is een Single Board Computer?

Rasberry Pi Single board computer SBC
Daan - 2 min leestijd - Techniek

Een single board computer (SBC) is een volledig functionerende computer gemaakt op één enkele printplaat. Deze plaat bevat alle componenten van een typische computer, zoals een microprocessor, in- en output en geheugen. Single-board computers zijn ontworpen om compact te zijn en gebruiken weinig energie. Bekende voorbeelden van SBC’s zijn Raspberry Pi, de Arduino, en de BeagleBone.

Waar worden single board computers voor gebruikt?

Deze computers worden zeer gevarieerd gebruikt voor zowel commerciële als niet-commerciële doeleinden. Enkele voorbeelden:

  • SBC’s worden veel gebruikt in embedded systemen, waar ze fungeren als de centrale verwerkingseenheid in een bepaald apparaat.
  • SBC’s worden ook in de robotica gebruikt, hier fungeren ze ook als de centrale verwerkingseenheid. Ze leveren de robot de nodige computerkracht om taken zoals navigatie en objectherkenning uit te voeren.
  • SBC’s worden veel gebruikt in de educatie. Op scholen en universiteiten worden ze ingezet om te leren programmeren en computer science concepten uit te leggen. Singleboard computers zijn hiervoor goed geschikt vanwege hun lage prijs en gebruiksgemak.
  • Ook hobbyisten gebruiken regelmatig single board computers. De lage prijs en het gebruiksgemak vormen een prikkel om ongecompliceerd met te experimenteren.

Voor- en nadelen

Single board computers zijn relatief goedkoop, zeker ten opzichte van bijvoorbeeld System on a Chip’s. Door hun omvang en simpele opzet zijn ze ook zeer veelzijdig.

Het grootste nadeel van een single board computer is de geringe mogelijkheden als het gaat om customising. Zodra de CPU en het geheugen bijvoorbeeld zijn vastgesteld is de enige manier om deze binnen een systeem te veranderen het vervangen van de hele printplaat. SBC’s zijn daarom vooral geschikt voor gebruik in systemen waar weinig hardware aanpassingen nodig zijn.

Raspberry Pi

Een van de bekendste voorbeelden van een SBC is de Raspberry Pi; een serie single board computer modellen ontwikkeld door de Raspberry Pi foundation in het Verenigd Koninkrijk. Origineel ontworpen aan Cambridge University ter promotie van computer science aan universiteiten en in ontwikkelingslanden. Inmiddels worden Raspberry Pi’s wijdverspreid gebruikt. De vele beschikbare modellen variëren tussen basismodellen met weinig geheugen tot meer geavanceerde modellen met krachtige processors en extra functies. De Raspberry Pi computers runnen op meerdere operatie systemen, zoals Raspberry Pi OS, Windows 10 IoT Core en Ubuntu.

Meer artikelen