KennisHub

Wat is Domotica precies?

Domotica ijskast
Daan - 2 min leestijd - Techniek


Domotica of huisautomatisering is technologie die binnen een huishouden verschillende apparaten of systemen automatiseert. Denk aan verlichting, de thermostaat of het beveiligingssysteem die met behulp van controllers of computers plaatselijk of juist op afstand bestuurbaar worden. In een domotica systeem werken meerdere domotica toepassingen binnen een huis samen. Het systeem kan vanuit een centrale plek zoals een smartphone of laptop aangestuurd worden. Voor een goede samenwerking van meerdere toepassingen is vaak van belang dat ze hetzelfde protocol gebruiken – zoals WiFi, Bluetooth of Thread.

Toepassingen

Hoe zien domotica toepassingen er precies uit?

  • Slimme lampen zijn een goed voorbeeld van domotica. Denk bijvoorbeeld aan Philips HUE. Bij deze lampen kun je op afstand kiezen uit meer dan 16 miljoen kleurtinten, instellen hoe laat de lamp automatisch aan of juist uitgaat en met een verbinding met de stereo de lamp laten reageren op het ritme van je muziek.
  • Slimme thermostaten zijn eveneens op afstand te besturen en kunnen automatisch reageren op veranderingen in het weer buitenshuis.
  • En een huiseigenaar met een slim beveiligingssysteem kan op vakantie melding krijgen als er een indringer door de warmtesensoren in de tuin wordt gedetecteerd.

Voor- en nadelen

Voordelen:

  • Door meer controle op het huishouden valt er een hoop energie te besparen. Vergeten de verwarming uit te zetten? Met de app doe je dat vanuit je bed of zelfs vanaf je vakantieadres.
  • Met behulp van domotica wordt het huis ook een stuk comfortabeler. Vanaf de bank kan je het bad alvast vol laten lopen en wordt in de ochtend nooit meer in een koud huis wakker.
  • Tot slot verbind je in een domotica systeem vaak meerdere apparaten en systemen met elkaar. Deze apparaten kunnen nu samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan de Samsung Family Hub ijskast die verbonden is met je AH app.

Nadelen:

  • Ten eerste zijn domotica toepassingen vaak prijzig. De HUE Play kost bijna vijftig euro, een stuk meer dan de gemiddelde ledlamp.
  • Een domotica systeem kan al snel ingewikkeld worden. Producten van verschillende bedrijven hebben verschillende apps nodig, gebruiken soms verschillende protocollen en zijn zo moeilijk met elkaar te verbinden en te controleren.
  • Vele domotica toepassingen zijn afhankelijk van een internetverbinding. Dat maakt het extra vervelend als het internet eens uitvalt.
  • De hardware (een lamp zelf bijvoorbeeld) wordt onbruikbaar als de onderliggende software (de app of een gedeelte van de app) niet meer ondersteund wordt.
  • Tot slot zijn domotica toepassingen door hun verbindingen met het internet of bluetooth gevoelig voor hacks en datalekken.

Domotica in de toekomst

De opkomst van Domotica gaat hand in hand met die van het IoT. Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet. Vooruitgangen in de onderliggende technologie maken Domotica toepassingen steeds geavanceerder en goedkoper. In 2022 waren er al meer dan 13 miljard IoT apparaten, in 2030 zullen dit er naar verwachting bijna 30 miljard zijn. Een aanzienlijk deel van deze apparaten zal in huizen worden ingezet voor meer automatisering, comfort en energiebesparing. Zo zal domotica naar verwachting de standaard worden in ieder modern huis.

Meer artikelen