KennisHub

De maakindustrie, iets voor jou?

Wat is de maakindustrie?
Daan - 2 min leestijd - Carrière

Wat is de maakindustrie?

In de maakindustrie worden ruwe materialen en halffabricaten tot (slimme) producten verwerkt. Zo wordt er met een bepaalde vorm van arbeid waarde toegevoegd aan de materialen. De maakindustrie bestaat uit een groot aantal sectoren; bijvoorbeeld elektronica, kunststof verwerking, machinebouw, metaalproducten, textiel en transportmiddelen. De term maakindustrie wordt ook in bredere zin gebruikt; naast de productie van fysieke producten slaat de term ook op het winnen van delfstoffen en de productie van aardgas, elektriciteit, stroom en water.

Voorbeelden

De maakindustrie is een industrie waarbinnen een enorm scala aan producten worden vervaardigd. De laadpalen van Alfen zijn een goed voorbeeld. Alfen biedt een complete reeks aan elektrische laadpunten voor thuis, bedrijf en openbaar terrein. De combinatie van soft- en hardware maken vele functionaliteiten en laadvermogens mogelijk. Creativiteit en technische expertise zijn in het vervaardigen van Alfen laadpalen van groot belang. Vanaf het eerste ontwerp tot de laatste puntjes op de i zijn er dan ook belangrijke rollen weggelegd voor product ontwerpers en engineers. Lees hier hoe onze engineer Patrick helpt bij het ontwikkelen van Alfen’s laadpalen. De grootste technische processen binnen de maakindustrie zijn het vervaardigen van machines, complexe elektronica en transportmiddelen zoals auto’s of vliegtuigen.

Waarom kiezen voor de maakindustrie?

Binnen deze industrie heerst een groot arbeidstekort. Dit betekent een goed salaris en hoge baanzekerheid. Verder is er binnen de maakindustrie sprake van een beweging richting technische oplossingen. Robotica, computers en programmeerbare apparatuur worden steeds meer ingezet om de productiviteit van producten te verhogen. Zo wordt de maakindustrie een industrie vol uitdagende projecten met ruimte voor innovatie. Goede vooruitzichten dus voor werkzoekenden met een technische achtergrond.  

Uitdagingen  

In de maakindustrie is er volop concurrentie, ook op internationaal niveau. Soms is bereidheid om in het buitenland aan de slag te gaan dan ook nodig. Een engineer die werkt aan de vervaardiging van ASML machines zal niet snel zijn/haar baan kwijtraken. Maar niet alle banen in de maakindustrie zijn even zeker. Snelle ontwikkelingen maken het dat je snel achterloopt. En de maakindustrie is een conjunctuurgevoelige sector, bij een tegenslag in de economie worden er al snel mensen ontslagen. Voordeel voor getalenteerde engineers is dan weer wel dat je vaak weer snel ergens anders aan de slag kunt.

Meer artikelen