Case

Onze engineer bij Alfen maakt laadpalen nog efficiënter

Alfen laadpaal

Embedded software maakt machines en systemen steeds complexer, slimmer en schoner. Soms kan deze software zelf ook nog efficiënter gemaakt worden.

Met transformatorstations, energie opslagsystemen en laadpalen voor elektrische auto’s is Alfen een verbindende factor in het Nederlandse elektriciteitsnet. Alfen biedt een complete reeks aan elektrische laadpunten voor thuis, bedrijf en openbaar terrein. De slimme charging stations zijn er in een grote variëteit aan laadvermogens en functionaliteiten.

Onze engineer Patrick werkt een klein jaar bij Alfen aan de ontwikkeling van deze laadpalen als hij een verbeterpunt de communicatiesoftware ziet. “Het gebruikte protocol is lean en simpel. Tegelijk zagen we een mogelijkheid om de hoeveelheid communicatie met de server te verlagen en daarmee de snelheid te verhogen. In de responsiveness van een UI is elke milliseconden van harte welkom.”

Dat zijn dus een heleboel variabelen en veel verschillende scenario’s. Super uitdagend.

Patrick van Bennekom

Naast duurzaamheid zijn ingewikkelde uitdagingen en cutting edge technologie een belangrijke drijfveer van Patrick. “Een laadpaal is een complex product dat binnen een groter systeem  zelfstandig moet werken. Je hebt te maken met hoge voltages, veiligheidseisen en een betaalsysteem. De paal moet reageren op verschillende vormen van interactie, zoals die met de key-tag of een aangeboden laadstekker. Eenmaal aan het laden krijgt de laadpaal ook feedback van de auto. Deze processen lopen op eigen stukjes embedded software. Ik werk bij Alfen aan de communicatie tussen deze verschillende processen. Dat zijn dus een heleboel variabelen en veel verschillende scenario’s. Super uitdagend.”

Een van die scenario’s draait om het initiëren van de communicatie tussen laadpaal en server. “Wij gebruiken MQTT-SN als communicatieprotocol. Bij het aanmelden abonneert de laadpaal zich op bepaalde topics bij de server, waarna de server bevestigt dat dit gelukt is. Al die informatie moet encrypt worden, en dat kost tijd en rekenkracht. Nu is het mooie van het MQTT-SN protocol dat je kunt vragen aan de server of die nog weet wie je bent en op welke topics je geabonneerd bent. Als dat zo is, kun je dat stuk overslaan en hoef je je niet opnieuw te abonneren. Echter, tijdens de ontwikkeling kwamen we er achter dat we die ‘ken je me nog’ vraag wel konden stellen, maar dat de server-software geen antwoord gaf.”

Als Patrick zijn bevinding vervolgens via Oasis neerlegt bij het ontwikkelteam achter MQTT, krijgt hij dezelfde dag nog een reactie. Het belang wordt onderkend en als feature opgenomen in de volgende release. Als die op 28 september 2022 live gaat is Patrick toch wel even trots: “Het is als developer altijd mooi om iets bij te dragen aan de community. Deze feature maakt een onnodige communicatie overbodig. Deze software draait niet alleen op laadpalen, maar op heel veel IoT machines. Wereldwijd scheelt dit dus bergen aan communicatie en berekeningen. Dat vind ik wel heel tof ja.”

____________

Over Ndus3 

De consultants van Ndus3 bewegen op het snijvlak van engineering en software. Ze ondersteunen bedrijven in de maakindustrie op projectbasis met oplossingen, advies en begeleiding. Vanuit een drietal vestigingen in Nederland kunnen engineers op een breed scala van vakgebieden ingezet worden bij klanten in de sectoren Manufacturing, Energy, Life-Science en Mobility. Op die manier bedient Ndus3 zijn klanten met lokale aanwezigheid en landelijke slagkracht!

Weten wat we als Ndus3 voor jouw organisatie kunnen betekenen? Mail dan Gerben van Manen via gerben@ndus3.com of bel hem op 06 2635 2599.

Meer cases

Meer cases bekijken

Wat kan Ndus3 voor jouw organisatie betekenen?

Op zoek naar speciale kennis voor een tijdelijke aanvulling op jouw team? Neem dan contact op met Joëll Mennes om de mogelijkheden te bespreken via mail of 06 2196 2626.

Ontwikkel je mee?

Wij zoeken slimme geesten die willen bouwen aan het Nederland van morgen. Die blij worden van techniek en ervaring hebben met coding.

Wij geloven niet in ingewikkelde procedures. Geef ons een belletje of stuur de link naar je LinkedIn profiel. Je CV uploaden mag natuurlijk ook.

Toegestane bestandstypen: pdf, doc, docx, Max. bestandsgrootte: 8 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Recente vacatures

Bekijk meer vacatures