Case

Testen en onderhoud voor Lamers High Tech Systems

Lamers Hight Tech

Lamers High Tech Systems maakt vloeistof- en gastoevoersystemen voor ultrahoge zuiverheidstoepassingen. Onze software helpen deze te testen op zuiverheid en de juiste functionaliteit.

Lamers High Tech Systems (HTS) is een toonaangevend systeemintegrator en installatiebedrijf in de high-tech. Het bedrijf is gespecialiseerd in ontwerp en engineering, productie, kwalificatie en constructie van vloeistof- en gastoevoersystemen, met de nadruk op ultrahoge zuiverheidstoepassingen. Ndus3 werkt sinds 2023 samen met Lamers HTS. Onze software engineers ondersteunen bij het creëren en onderhouden van diverse testsystemen, waarmee Lamers haar vloeistof- en gastoevoersystemen test op zuiverheid en de juiste functionaliteit.

De vloeistof- en gastoevoersystemen van Lamers HTS worden onder andere gebruikt in machines en infrastructuur (fabrieken) waarmee chips gemaakt worden. Daarnaast levert Lamers machines en installaties voor de luchtvaart, chemie en farmacie. Rob van den Broeck, software architect Lamers HTS: “Het is essentieel dat de systemen 100% vrij van verontreiniging geleverd worden. Ieder microdeeltje, bijvoorbeeld stof of vet, kan namelijk funest zijn en de productie van een batch verpesten. Ook veiligheid is een belangrijk aandachtspunt. Er gaan regelmatig gevaarlijke stoffen door de systemen, dus het is essentieel dat hier bijvoorbeeld geen zwakke plekken of gaten in zitten.”

Systemen testen

Het softwareteam van Lamers HTS richt zich niet zozeer op het maken van de machines en installaties zelf, maar op het creëren en onderhouden van testsystemen om deze te kunnen controleren op zuiverheid en veiligheid. “Dit testen gebeurde tot voorkort uitsluitend met de hand, waarbij de gegevens met de hand werden opgeschreven om deze vervolgens digitaal in te voeren”, vertelt Rob. “Een arbeidsintensief én foutgevoelig proces. Regelmatig waren teksten onleesbaar, werden er typfouten gemaakt of raakten papieren kwijt. Dit zijn we daarom gaan automatiseren. Wij ontwikkelden software voor testapparatuur om verschillende aspecten geautomatiseerd te testen. Vervolgens zorgen we ervoor dat de testresultaten worden opgeslagen en verwerkt kunnen worden tot rapportages voor klanten, bijvoorbeeld voor analytische doeleinden.”

Versterking gezocht

Op zoek naar goede medewerkers om haar softwareteam te versterken vroeg Lamers HTS Ndus3 om hulp. Rob: “Ik ken Ndus3-oprichter Gerben al langer: hij was in het verleden mijn field manager. Hij is toen voor zichzelf begonnen en ik maakte de overstap naar Lamers HTS als enige softwaremedewerker van het bedrijf. Wanneer ik echter ziek of op vakantie was, kon niemand mijn werk overnemen. Daarbij groeide de hoeveelheid werkzaamheden: er was te veel werk voor één persoon. Ik weet hoe Gerben met mensen omgaat. Op een betrokken en persoonlijke manier. Dit sprak me aan. Dit is ook hoe ik graag met mensen werk. Daarom vroeg ik of Ndus3 mij niet kon helpen. Dat kon! Inmiddels werken er twee Ndus3-collega’s bij Lamers HTS.”

EIM-units testen

Willem de Vries ging gelijk na zijn afstuderen in september 2020 bij Ndus3 aan de slag. Na een project bij Bosch Thermotechniek, binnen een team dat testopstellingen maakte om cv-ketels en warmtepompen te testen, startte hij na zijn verhuizing naar Nijmegen met een opdracht dichter bij huis: bij Lamers HTS. Hier ging hij aan de slag met de ontwikkeling van een tool om External Interface Modules (EIM) te testen. Deze regelen de gasdruk of gas-toestroom in de Twinscan XT- en NXT systemen . Dit systeem is volledig mechanisch/pneumatisch/elektrisch, zonder interne software-aansturing.

Willem: “De EIM bestaat uit verschillende modules, die tot voor kort manueel werden getest. Wij ontwikkelden een test-tool om meer geautomatiseerd en dus sneller te testen. Ik schreef hiervoor de testen: XML-files waarmee je kleppen instelt en mass flow controller (MSC) sensoren en actuatoren uitleest en aanstuurt. De testen werden vervolgens ingeladen in een applicatie waarmee de operator ze op een module kan uitvoeren. Toen de eerste moduletesttool klaar voor gebruik was, zette ik de PLC-code erop en controleerde ik of alles elektrisch klopte. Zo niet, dan loste ik dit op. Een uitdagende klus! Vervolgens verifieerde ik de testen. Waar testers eerst van station naar station gingen, kunnen zij nu bij één station alle testen uitvoeren. Dit werkt veel efficiënter. Tests die voorheen een week duurden, voeren we nu in 8 tot 10 uur uit. Daarbij wordt automatisch alle data gelogd, waardoor we deze in ons systeem hebben en gemakkelijk kunnen analyseren of zaken terug kunnen zoeken. Van deze mogelijkheid wordt dagelijks gebruik gemaakt.”

Testtool 4.0

Het project waaraan Willem nu werkt is de Testtool 4.0: een testtool om de EIM (sub)units nog sneller en constanter te kunnen testen. Willem: “De Testtool 4.0 wordt ontwikkeld om de combinatie van modules te testen en is 7 tot 8 keer zo groot als de moduletesttool. Ook binnen dit project startte ik met het schrijven van testen. Een complex proces, omdat je te maken hebt met 8 modules binnen één systeem. Daarnaast maakte ik PLC-code in TwinCAT 3. Toen de testtool eenmaal stond, controleerde ik of elektrisch alles klopt. Dit betekende veel uitzoekwerk. Welke elektrische aansluiting heb je bij de EIM? En waar moet je rekening mee houden in het elektrisch ontwerp? Ik zette de PLC-code op de testtool en controleerde of alles goed in de applicatie binnenkomt vanaf PLC-kaart tot aan de C++ applicatie. Vervolgens testte ik samen met collega’s de testtool. Hierbij verifieerden we zo’n 200 verschillende testen. Het doel van de Testtool 4.0 is om nog sneller te kunnen testen, door tests in plaats van na elkaar gelijktijdig uit te voeren. Waar er nu 3 dagen nodig zijn om een EIM volledig te testen, hopen we dit terug te brengen naar 2 dagen. En misschien kan het nog wel sneller!”

Dynamische omgeving

“Ik heb het erg naar mijn zin bij dit project”, vertelt Willem. “Het werk is heel dynamisch. In een productieomgeving weet je nooit precies hoe je dag eruit gaat zien. Dit project heeft bovendien van alles wat. Ik ben bezig met het schrijven van testen, maar ook met PLC-code en elektrotechnische werkzaamheden. Ook pak ik steeds meer werkzaamheden in de applicatie op en ben ik bezig met de php-scrips voor de websites waar we de resultaten presenteren. De afwisseling zit ook in het feit dat ik niet enkel achter de computer zit. Soms ga ik bijvoorbeeld ook de Cleanroom in om iets elektrisch iets aan te passen. Daarbij krijg ik zowel bij Ndus3 als bij Lamers veel vrijheid en kansen om te leren. Mijn Ndus3-collega’s spreek ik niet dagelijks, maar door de vele activiteiten die er naast het werk georganiseerd worden is er zeker een teamgevoel. Maar ook bij Lamers HTS voel ik me onderdeel van het team.”

Overige projecten

Waar Willem zich met name op het hardware-technische deel van het project richt, zorgt Ndus3-collega Jochem Versteeg er vervolgens voor dat de data die in de database komt, getoond wordt op websites en dat het management van organisaties met deze rapportages aan de slag kan. Naast EIM werkt het team bovendien nog aan andere projecten. Zo werkt Jochem ook aan bestaande meetapparatuur die handmatig wordt bediend. Rob: “Deze koppelen we aan het zelfde meetsysteem om ook deze data in de database te krijgen en zo verder te kunnen verwerken.”

Genoeg te doen

Inmiddels werken Lamers HTS en Ndus3 twee jaar samen. Rob: “De samenwerking bevalt goed. De mensen van Ndus3 zijn niet alleen prettig in de omgang en hebben een fijne werkhouding, maar beschikken ook over de noodzakelijke softwarekennis en maken zich onze omgeving snel eigen. Daarbij komen de collega’s uit de buurt, waardoor er geen problemen zijn met reistijden. Dat werkt goed en prettig. De Ndus3-collega’s zijn echt onderdeel van mijn team.”

“Het geautomatiseerd testen en verwerken van testgegevens werkt inmiddels goed en mensen werken er graag mee”, vervolgt Rob. “Maar, de organisatie ontwikkelt continu. Steeds meer afdelingen vragen ons of we hun processen niet ook kunnen automatiseren. Er is dus nog genoeg te doen! Het is fijn dat we hierbij op Ndus3 kunnen rekenen.”

____________

Over Ndus3 

De consultants van Ndus3 bewegen op het snijvlak van engineering en software. Ze ondersteunen bedrijven in de maakindustrie op projectbasis met oplossingen, advies en begeleiding. Vanuit een drietal vestigingen in Nederland kunnen engineers op een breed scala van vakgebieden ingezet worden bij klanten in de sectoren Manufacturing, Energy, Life-Science en Mobility. Op die manier bedient Ndus3 zijn klanten met lokale aanwezigheid en landelijke slagkracht!

Weten wat we als Ndus3 voor jouw organisatie kunnen betekenen? Mail dan Gerben van Manen via gerben@ndus3.com of bel hem op 06 2635 2599.

Wat kan Ndus3 voor jouw organisatie betekenen?

Op zoek naar speciale kennis voor een tijdelijke aanvulling op jouw team? Neem dan contact op met Gerben van Manen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer cases

Meer cases bekijken

Recente vacatures

Bekijk meer vacatures