Als internationaal familiebedrijf in de agrarische sector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal, van melken tot reinigen.
Eén van die oplossingen is de Astronaut: een zeer uitgebreide en complexe melkrobot. De Lely Astronaut A5 biedt koeien een optimale bewegingsvrijheid, waarbij ze zelf bepalen wanneer ze eten, drinken, rusten of worden gemolken. Dit is belangrijk, want een gezonde koe zorgt voor meer melk in de tank. De Astronaut A5 zorgt daarbij voor aanzienlijk lagere kosten per kilo geproduceerde melk en is zeer gebruiksvriendelijk. Boeren hebben op één display een duidelijk overzicht van functies, instellingen, informatie en belangrijke rapporten. Melkveehouders die melken met een Astronaut A5 melkrobot realiseren gemiddeld een hogere melk-, vet- en eiwitproductie. Zo realiseren ze 5,8% meer melk ten opzichte van het gemiddelde van de overige merken melkrobots en zelfs 11,2% meer in vergelijking met melkstallen.
Matthias Jung, Lead Test Engineer bij Lely: “In de jaren 90 ontstond het idee om een oplossing te ontwikkelen om het intensieve melken van koeien makkelijker te maken. Na een uitgebreide analyse werd de eerste Astronaut ontwikkeld. Deze melkmachine is in de loop der jaren steeds verder verbeterd en uitgebreid. In 2018 brachten we de vijfde generatie op de markt: de Astronaut A5. Met deze versie zetten we onder meer nieuwe stappen op het gebied van duurzaamheid en energiebezuiniging en zijn we gaan werken met bouwblokken, waarmee we de interne techniek verbeteren en meer opties aanbieden.”
Hard- én softskills waarop je kunt rekenen
Jung werkt sinds 2009 bij Lely. Hij startte als software test engineer voor de Astronaut melkrobot en groeide vervolgens door naar de functie van senior software test engineer en lead test engineer. In deze rol stuurt hij samen met een collega het team van ruim dertig softwaretesters aan, waarbij hij aandacht heeft voor de medewerkers, de performance en vooruit kijkt naar de toekomst. Jung: “Elke dag bij Lely is anders. Je werkt hier met de nieuwste technieken, maar je moet ook rekening houden met de onvoorspelbaarheid van dieren. Die combinatie is heel interessant.”
Ter ondersteuning van het team software test engineers, ging Lely drie jaar geleden samenwerken met Ndus3. “Naast extra capaciteit, biedt Ndus3 ons kennis en kunde. De mensen van Ndus3 weten hoe testen uitgevoerd moeten worden, hoe zij met Linux moeten programmeren, enzovoorts. Hierdoor kunnen ze direct aan de slag. Naast goede hard skills, beschikken onze Ndus3-krachten over goede soft skills. Hierdoor kunnen ze snel meedraaien én zich staande houden in het team. De software test engineers staan bijvoorbeeld sterk genoeg in hun schoenen om zelfstandig te bepalen of bepaalde software vrijgegeven kan worden.”
Meebouwen aan de Astronaut
De Astronaut is continu in ontwikkeling. Als onderdeel van het team van softwaretesters van Lely, werken de collega’s van Ndus3 onder andere mee aan de verbetering en de ontwikkeling van nieuwe onderdelen en modules die worden aangesloten op de Astronaut melkrobot. Jung: “Ndus3-collega Marco Maissan werkt aan de bouwblokken voor de Astronaut. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een bouwblok voor klepbewaking, dat de robot in staat stelt te detecteren wanneer een klep verkeerd staat en in te grijpen. Klepbewaking is een eis in de Verenigde Staten, maar niet in de rest van de wereld. Daarom kan de machine wel of niet voorzien worden van een bouwblok hiervoor. Marco zorgt ervoor dat de software – Linux – waarop de verschillende applicaties voor de bouwblokken draaien goed werkt. Een andere Ndus3-collega, Gerran Jansma , werkte mee aan een nieuwe module voor de Astronaut, die het systeem completer en het voor de boer makkelijker maakt om hiermee te werken.”
Requirements opstellen
Gerran Jansma is consultant software en testing bij Ndus3. Toen men bij Lely een softwaretester zocht voor een module van de Astronaut melkrobot, was hij de man voor deze klus. “Ik vind het leuk om bij verschillende bedrijven binnen te kijken”, vertelt Gerran. “Hiervoor ben ik bij Ndus3 aan het juiste adres. Ik ga graag met klanten om tafel om te bespreken welk probleem zij ervaren, om vervolgens op zoek te gaan naar een oplossing hiervoor. Daar ga ik dan mee aan de slag. In het geval van Lely gaf Jung aan wat het doel was van de te ontwikkelen module, waarna ik het project verder heb opgepakt. Op het moment dat ik aan boord kwam, bevond het project zich in het stadium dat de module hardwarematig oké was, maar softwarematig nog niet. Hier ben ik mee aan de slag gegaan. Er waren op dat moment nog geen software requirements op basis waarvan testers kunnen toetsen of datgene wat de robot doet ook juist is. Deze heb ik daarom als eerste opgezet. Hierna maakte ik op basis van de requirements een testplan, dat ik vervolgens verder ben gaan uitwerken. Hierbij zette ik verschillende simulaties en testen op om stap voor stap de software te verbeteren.”
Onderdeel van het proces
Gerran: “De module waaraan ik werkte betrof een relatief klein project binnen het grote melkrobotproject. Hierom werkten we anders dan bij grotere projecten binnen Lely niet op basis van de Agile- of Scrum-methodiek, maar gaven we het proces zelf vorm. Het project omvatte een ontwikkelperiode, een verificatieperiode en een validatieperiode. Daarbinnen leverden we moduleonderdelen op die ervoor zorgden dat we met z’n allen vooruit konden. Tijdens het project werkte ik veel met Model of Simulink en met testautomation via Python. Binnen Lely geldt een hands on-mentaliteit in de werkplaats, waardoor je als softwaretester multidisciplinair bezig bent. Je moet naast softwarekennis ook wat kennis hebben van de hardware die deze gaat aansturen. Binnen het team waren we met een hardware- en een softwaretester, maar uiteindelijk waren we samen als systeemtesters actief bezig met het hele product. Dit maakte het werk voor mij extra leuk. Sowieso wordt er binnen Lely veel waarde gehecht aan testen. Als softwaretester ben je niet de laatste in de keten die de opgeleverde software moet testen, maar ben je echt onderdeel van het proces. Wanneer er bijvoorbeeld een bug in de software is of een vraag naar een nieuwe feature, dan ben je hier als tester direct, vanaf het begin bij betrokken en kun je meedenken over een mogelijke oplossing.”
Manier van werken
Gerran ervaarde veel vrijheid bij de uitvoering van het project. Gerran: “Dit was erg prettig. Bij Lely is niet alles in steen gebeiteld. Ik kon vanuit mijn expertise ideeën aandragen en hier werd vervolgens ook echt naar geluisterd en iets mee gedaan. Lely is daarnaast een bedrijf waar veel jonge mensen werken én een heel internationaal bedrijf, waardoor je te maken hebt met collega’s met verschillende culturen. Dit zorgde voor een leuke werkomgeving met een goede sfeer. Als softwaretester was ik de schakel tussen de boer waar de module getest werd en de softwareontwikkelaar. Deze rol past mij heel goed. Ik vind het leuk om met hele verschillende typen mensen te communiceren die allebei een andere taal spreken. En om vervolgens de wensen van nuchtere boeren te vertalen naar iets waarmee precieze software engineers mee aan de slag kunnen. Zo realiseren we samen een oplossing waar iedereen zich in kan vinden.”
Blijven ontwikkelen
De nieuwe module is inmiddels afgerond, maar Lely blijft verder ontwikkelen. Jung: “Lely is innovatief, denkt mee met de boer en is continu bezig om nieuwe ideeën te vertalen naar oplossingen. We werken datagedreven: alle modules van de Astronaut versturen bijvoorbeeld data naar Lely en andersom. Deze data gebruiken we om defecten op te sporen, simulaties uit te voeren om de software verder te verbeteren. Naast de ontwikkeling van de nieuwe generaties van onze apparatuur, zijn we ook continu bezig met de introductie van nieuwe oplossingen. Zo introduceerden we enkele jaren geleden met Lely Sphere een hele innovatieve manier om om te gaan met de stikstofbelasting. Een belangrijk onderwerp! We zijn blij dat we bij het ontwikkelen en testen van onze software op de hulp van Ndus3 kunnen rekenen.”