Update

Wat is een SCADA Engineer?

vaso | 28 januari 2021 - 4 min leestijd - Tech

Vandaag gaan wij jou wat meer vertellen over wat is SCADA en wat doet een SCADA Engineer.

Er zijn diverse benamingen voor een SCADA Engineer. Benieuwd naar welke? Dit zijn ze: SCADA programmeur, SCADA Control Engineer, SCADA Software Engineer en Electrical Engineer. Herken jij er één? Een SCADA Engineer is iemand die SCADA software ontwikkelt en beheert.

Wat is SCADA(software)?

Maar wat is eigenlijk SCADA? SCADA staat voor: Supervisory Control And Data Acquisition. Het is het verwerken, doorsturen en visualiseren van meet- en regelsignalen, van verschillende delen binnen industriële systemen.

Wat doet een SCADA engineer?

Een SCADA engineer heeft diverse taken. Hieronder benoemen wij de taken één voor één:

– Ontwerpen, programmeren, configureren, implementeren, optimaliseren en beheren van SCADA software.

– Het doen van tests.

– Opstellen, controleren en/ of herstellen van technische en functionele documentatie.

– Storingen binnen het SCADA systeem verhelpen.

– Advies geven rondom SCADA.

– Het deelnemen aan overleggen over ontwerpen, veiligheid en voortgang.

Waar werkt een SCADA Engineer?

Mensen in dit vak, werken vaak in industriële omgevingen. SCADA Engineers werken onder andere met software engineers, mechanical engineers, projectleiders, systeemarchitecten, PLC engineers en WTB monteurs.

Wat doet Danny de engineer ?

Naast dat Danny PLC Engineer is, heeft Danny ook vanaf begin januari 2020 een gaaf SCADA project gedaan. Ben je benieuwd wat Danny als PLC engineer doet? Lees hier meer.

Danny begon dus begin januari 2020 aan een project als SCADA engineer. Hij deed dit voor 2 maanden lang. Hij werkte bij een bedrijf die allemaal schepen maakte, die pijpleidingen op de zeebodem leggen, bijvoorbeeld gasleidingen of olieleidingen. Er was een nieuw schip en Danny was samen met een tweetal verantwoordelijk voor het maken van de SCADA omgeving van het schip. Op dat schip stonden allemaal tools en gereedschap, om zo’n pijpleiding te bewerken (dus op PLC niveau). Wat SCADA deed is de informatie weergeven van wat er werd gedaan op PLC niveau. Er konden apparaten worden aangestuurd. Ook kon er worden gezien of alles wel of niet goed gaat.

Danny vertelt dat het voordeel van SCADA is, dat het meer op een server draait en kan op afstand worden bediend, als een soort afstandsbediening. Je hoeft niet perse naast de machine te staan om de informatie eruit te halen, dit is wel het geval bij HMI (PLC).

Danny was verantwoordelijk voor het maken van de schermen, waarmee alle apparaten op individueel niveau konden worden aangestuurd. Zo’n schip is een heel proces van het bewerken en leggen van die leidingen. Danny zijn taak was het maken van de pagina’s, zodat de apparaten  individueel konden worden aangestuurd. Het was een onderdeel van het geheel. Danny zorgde ervoor dat alle functies op de pagina’s zaten en dat de layout hetzelfde is voor elk apparaat.

Wat vindt Danny het leukst aan Engineer zijn?

“Kijk zo’n PLC is leuk, dat je dan een code gaat maken en dan worden er apparaten aangestuurd. Dat vind ik mooi en is ook heel belangrijk. Maar je kan nog zo’n mooi PLC programma schrijven, maar als je er als gebruiker niks mee kan en het niet kan bedienen dan heb je er niks aan. De uitdaging bij zo’n SCADA zit er een beetje in van: ‘Hoe ga ik dit indelen?’, ‘Hoe zorg ik ervoor dat het duidelijk is?’ en ‘Hoe zorg ik ervoor dat het rustig oogt, maar toch alle informatie bevat die ik wil hebben?’. Dus er zit een structuur in, waardoor het rustig oogt. Dat is de uitdaging voor mij bij SCADA. Het kan zo complex zijn als jij je maar kan bedenken, dat vind ik er leuk aan.”

Als je op SCADA niveau in het netwerk zit, wordt er vaak gebruik gemaakt van scripts (dit voeren  allerlei dingen uit, bijvoorbeeld mails versturen of data ophalen). Die scripts zijn vaak meer tekstueel gebaseerde programmeertaal, een wat complexere programmeertaal, meer object georiënteerd dan de PLC programmeertaal. Danny vindt dit een stukje uitdagender en een stukje serieuzer programmeren, dan bij PLC. Dat uitdagende vindt Danny interessant en leuk. Wil je meer weten over Danny en onze andere engineer? Lees meer hier.

“Sommige vinden de design kant heel leuk. Ik vind het juist leuk dat die apparaten op een duidelijke en heldere manier kunnen worden aangestuurd, dat het eigenlijk in één oogopslag duidelijk is. Dat als je bijvoorbeeld op iets klikt, dan gebeurt er een bepaald iets.”

Hopelijk heb jij wat meer geleerd over wat een SCADA Engineer is, wat voor software het is, wat een persoon met zo’n functie doet, waar zo’n persoon werkt en hoe onze eigen engineer een SCADA project heeft ervaren.

Meer updates