Update

Toon me je huis en ik zal zeggen wat je beroep is

Nicoleta de Rijk | 28 januari 2021 - 4 min leestijd - Ndus3

Onze engineer Ruud is een man van techniek. Dat zat er al vroeg in en de liefde voor automatisering en elektronica is zelfs zichtbaar in zijn leefomgeving. Lees hoe hij het niet product van zijn omgeving is, maar zijn omgeving het product van hem is.

“Ook voor mij gaat dit gezegde op. Sterker nog door hier een chronologie samen te stellen van de door mij gebruikte ruimtes, krijg je tot mijn verbazing, een redelijk accuraat beeld van persoonlijke ontwikkeling en interessegebieden. Ik zal je hier aan de hand van gebruikte ruimtes door de loop der jaren, meer over mezelf vertellen. Kortom, mijn persoonlijke verhaal aan de hand van studentenkamer tot gezinswoning.

Altijd had ik interesse in computers en elektronica. Op de middelbare school wist ik snel dat ik informatica wilde studeren. Tijdens mijn studententijd had ik dan ook mijn hele bureau vol liggen met elektronica en onderdelen. Mijn liefde voor techniek loopt volledig parallel met de ruimtes die ik inrichtte om met techniek bezig te kunnen zijn. Van de timmerschuur van mijn opa tot aan mijn eigen zolderruimte nu. En alles daar tussen in. Laten we beginnen met interessante toepassingen uit mijn studententijd in Enschede.

In het studentenhuis waar ik een jaar of 6 gewoond heb, zijn een aantal leuke projecten ontstaan. Er waren een aantal ingrediënten die geleid hebben tot onze baanbrekende innovaties. Bier was zonder twijfel de belangrijkste factor.

Mijn slaapkamer was een goede tweede. Mijn slaapkamer had twee functies want deze diende namelijk ook als de woonkamer voor de rest van mijn vrienden in het studentenhuis.

Woonkamer van een System Engineer
De woonkamer met linksboven mijn bed. (2008 – 2015)

Elke keer dat we een biertje openden, wat in ons studentenhuis zo af en toe gebeurde, vlogen de bierdoppen alle kanten op. Niet zo heel erg, behalve dat ik niet graag elke ochtend bierdopjes onder mijn voet tegen kom.

Om dit euvel op te lossen, hadden we in de hoek boven de tv een soort trechter gemaakt van karton met daaronder een bak om dopjes op te vangen. Dit werkte perfect. Maar kon natuurlijk een stuk interessanter. We zijn op onderzoek gegaan om hier een sensor in te maken en het aantal dopjes die daadwerkelijk de trechter bereiken ook te gaan tellen. Uiteindelijk heb ik een lichtsluis gemaakt om de dopjes te detecteren.

Zoals gezegd, begon ik aan mijn bureau op de studentenkamer met deze projectjes. Het escaleerde uiteraard. Al snel verzamelde ik zo veel componenten en gereedschap dat er geen ruimte meer was op mijn bureau. Gelukkig hadden we in het huis een kleine kamer over die niet verhuurd werd omdat deze te klein was. Hier heb ik gebruik van gemaakt door een extra bureau te installeren voor de techniek: my first mancave was een feit!

Woonkamer van een System Engineer
Mancave 1

Dit bleek het begin van een langere reeks. Na het studeren werd het wat serieuzer. Er werd een “echt” huis gehuurd samen met mijn vriendin, nu mijn vrouw Mara. Daar hadden we “toevallig” ook een ruimte over. Deze keer op zolder. Maar gezien het feit dat het een huurhuis was, werd er nog niet uitgebreid verbouwd om mijn gefröbel uit te breiden.

Werkkamer van een System Engineer
(2015 – 2016) 

Je begrijpt het al. Na anderhalf jaar, waren we nieuwsgierig geworden naar de huizenmarkt. Geen maand later hadden we ons eerste huis gekocht! Daar had ik (heel toevallig) ook ruimte op zolder en daar is mijn huidige “mancave” te vinden.

Aangezien ik deze keer mijn werkruimte wel naar eigen voorkeuren kon inrichten en mijn “mancave game ” naar een hoger niveau kon tillen, ben ik enthousiast begonnen. Wellicht te enthousiast.

Alles wat er staat tafels, bureau’s, kastjes zijn zelf gemaakt. Het begon allemaal met een bureau voor mijn elektronica.Het werkt handig als je veel stopcontacten tot je beschikking hebt zonder stekkerblokken op je tafelblad te laten slingeren. Daarom heb ik een gedachte waar ik al heel lang mee liep, eindelijk gerealiseerd.  Een balk boven het bureau waar stroom en ethernet aanwezig is. Je weet nooit waar het handig voor is!  

De kamer is in twee delen gesplitst.  Aan de ene kant een plek voor hard- en software: de elektronica kant. Aan de andere kant heb ik een opstelling van werkbladen gemaakt voor zagen, timmeren en schroeven: de houtbewerking kant. Deze werkzaamheden ben ik steeds meer gaan op pakken toen we in ons koophuis zijn gaan wonen. Mogelijk door de opvoeding van mijn opa die timmerman was.

Werkkamer van een System Engineer
Elektronica
Werkkamer van een System Engineer
Houtbewerking

Het resultaat wat je hierboven ziet is de huidige stand van zaken van mijn werkblad en tools. Maar zoals je je kan voorstellen hebben deze werkbladen geleid tot veel projecten en huisnijverheid waar ik je graag in mijn volgende blogs meer over vertel. Stay tuned!

Meer updates