KennisHub

Wat is Python en wat kun je er mee?

Python code - Beautifulsoup
Daan - 2 min leestijd - Coding

Python is een veelgebruikte, leesbare en toch krachtige open-source programmeertaal. De taal is ook voor beginnende developers makkelijk te leren. Als ‘general-purpose’ taal is Python ontwikkeld om multifunctioneel te zijn; toepassingen variëren van webontwikkeling tot data science en van kunstmatige intelligentie tot game ontwikkeling. Python is in 1989 door de Nederlander Guido van Rossum ontworpen en is tegenwoordig in handen van de Python Software foundation (PSF).

Code voorbeeld

Dit is een stukje Python code. Het is een functie die bepaalt of het ingevoerde getal even of oneven is.

num = int(input("Enter a number: "))
if (num % 2) == 0:
print("{0} is Even".format(num))
else:
print("{0} is Odd".format(num))

Wat kun je met Python?

Python wordt gebruikt om processen te automatiseren, te communiceren met webservers en databases en om applicaties te ontwikkelen. Het stelt je in staat grote bergen data makkelijk te analyseren, visualiseren en indien nodig te optimaliseren. Libraries die gebruikt worden voor data science en machine learning maken vaak gebruik van Python interfaces. Zo worden veel algoritmes in de groeiende AI branche in Python geschreven en beschikt het over een grote collectie AI libraries.

Ook bij veel Ndus3 vacatures komt een goede beheersing van Python goed van pas. Als Software Engineer Milking Robot lever je bijvoorbeeld door het ontwikkelen, testen en implementeren van embedded Python-software een bijdrage aan de bouw van een nieuwe generatie melksystemen.

Python Frameworks

Het Python framework biedt een set aan libraries en tools aan die software-ontwikkelaars assisteren in het bereiken van een bepaald doel. Zo kan de juiste library kant en klare functies en modules aanbieden die rechtstreeks in de code kunnen worden geïmplementeerd. De grootste full stack frameworks, die beide front- en backend feedback kunnen geven, zijn Django en Flask.

Ook voor beginnende developers

Python is gratis en makkelijk te leren en dus een goede instaptaal voor beginnende software-ontwikkelaars. Er zijn online veel cursussen te vinden die je snel op weg helpen. Een dergelijke cursus kost geen tot weinig geld, en dat terwijl de vooruitzichten als ontwikkelaar gunstig zijn. Uit onderzoek van werkzoeken.nl blijkt namelijk dat je als Python-developer in Nederland gemiddeld 4.450 euro bruto per maand verdient. Ook bij Ndus3 hebben we vaak Python vacatures.

Klik hier om onze vacatures te bekijken.

Meer artikelen