KennisHub

Wat is een Digital Twin?

Wat is een digital twin
Daan - 2 min leestijd - Techniek

Een digital twin is een computer-gegenereerd model van een fysiek object, systeem of proces dat zo goed mogelijk de werkelijkheid simuleert. Digital twins worden gecreëerd met behulp van data verzamelt door sensoren, camera’s en andere apparaten die informatie vergaren over het fysieke object of systeem. Deze data wordt in een computermodel samengebracht om samen het reële systeem of object na te bootsen. Gebruikers kunnen de prestaties van bijvoorbeeld hun netwerk of machine zo in een digitale omgeving analyseren en verbeteren.

Digital Shanghai

Als je wilt weten hoe de motor van een vliegtuig onder extreem lage temperaturen functioneert is het goedkoper en sneller om dit in de digitale dan in de echte wereld te testen. Digital twins worden daarom steeds vaker gebruikt om de prestaties van kleine apparaten tot grote systemen te analyseren of voorspellen. Chinese developer 51World werkt sinds enkele jaren zelfs aan een virtuele representatie van de hele stad Shanghai. Met behulp van Unreal Engine en data van satellieten, drones, camera’s en sensoren in Shanghai wordt meer dan 4000 vierkante kilometer gesimuleerd. In deze simulatie kan de overheid bijvoorbeeld testen welke impact een extra stoplicht zal hebben of hoe goed de stad voorbereid is op een overstroming. Na Shanghai zijn ook steden als Singapore, Wellington en Helsinki gaan werken aan hun eigen digital twin.

Uitdagingen digital twins

Digital twins zijn vanwege hun voordelen erg populair, toch zijn er ook enkele uitdagingen om rekening mee te houden:

  • Hoge kosten. Het creëren en onderhouden van een digital twin is duur vanwege noodzakelijke gespecialiseerde engineers en apparatuur.
  • Data kwaliteit. Twins zijn afhankelijk van betrouwbare data van sensoren en andere bronnen, fouten in de data leiden tot inaccurate simulaties.
  • Veiligheid. Digital twins zijn kwetsbaar voor cyberaanvallen die kunnen leiden tot het lekken van sensitieve data en het vervalsen van simulaties.

Ondanks deze uitdagingen lijken digital twins in de toekomst een steeds grotere rol te gaan spelen. Indien steeds grotere systemen en processen accuraat gesimuleerd kunnen worden zullen de applicaties blijven toenemen.

Klik hier om meer te leren in onze KennisHub.

Meer artikelen