KennisHub

Wat is Angular?

Wat is Angular?
Daan - 2 min leestijd - Coding

Angular is een krachtig front-end framework ontwikkeld door Google. Frameworks bieden een set aan libraries en tools aan die software-ontwikkelaars assisteren in het bereiken van een bepaald doel. Angular is ontworpen om dynamische en creatieve applicaties te ontwikkelen. In het framework worden voornamelijk single-page applications en progressive web applications ontwikkeld.

Voorbeeld code

import { Component } from '@angular/core';

@Component({
  selector: 'app-greeting',
  template: `
    <h1>{{ greeting }}</h1>
    <button (click)="changeGreeting()">Change Greeting</button>
  `
})
export class GreetingComponent {
  greeting: string = 'Hello, World!';

  changeGreeting() {
    this.greeting = 'Hola, Mundo!';
  }
}

Dit voorbeeld gebruikt Angular’s data bindende syntax ({{ greeting }}) om de waarde van de component ‘greeting’ dynamisch weer te geven. Als op de knop wordt geklikt, verandert de begroeting ‘Hello, World!’ in ‘Hola, Mundo!’.

Voor- en nadelen Angular

Voordelen

Two-way data binding: Een van Angular’s grootste voordelen is deze two-way data binding; wanneer applicatie-data wijzigt, verandert de gebruikersinterface ook – en omgekeerd. Zo is het niet meer nodig om aparte code voor de applicatie en de interface te schrijven indien er veranderingen plaatsvinden.

Dynamisch: Angular heeft zijn eigen command-line interface (CLI). Dit CLI biedt veel extra tools waardoor ontwikkelaars efficiënter kunnen werken. Dit past goed binnen het framework’s dynamische karakter. Zonder extra packages te installeren kun je routing, formulieren en HTTP-verbindingen inrichten. In Angular zit je tevens niet vast aan thema’s of standaardelementen; softwareontwikkelaars hebben zo veel vrijheid om met creatieve oplossingen te komen.

Open source: als open source framework is het gratis te gebruiken.

Nadelen

Ingewikkeld: Het is een ingewikkeld framework. Zeker beginnende ontwikkelaars die weinig ervaring hebben met frameworks zal het lang duren efficiënt in Angular te kunnen werken. Ook het overzetten van bestaande code naar Angular en het up-to-date blijven met de laatste ontwikkelingen van het framework zijn voor niet gespecialiseerde ontwikkelaars tijdrovende processen. Naast dit mankement zijn er geen bekende significante nadelen.

Aan de slag

Angular is een open-source taal en is zo in principe gratis te leren. Dit zal echter wel tijd kosten. Uit onderzoek van werkzoeken.nl blijkt dat een Angular developer in Nederland gemiddeld 3.865 euro bruto per maand verdient. Ook bij Ndus3 kun je aan de slag met dit framework, bijvoorbeeld als Fullstack Developer.

Klik hier om al ons vacatures te bekijken.

Meer artikelen