KennisHub

Wat is AI / Kunstmatige intelligentie?

Wat is Ai en Kunstmatige intelligentie?
Daan - 3 min leestijd - Techniek

AI zijn computersystemen die door machine-learning en natuurlijke taalverwerking dingen doen die meestal menselijke intelligentie vereisen. Maar wat is AI precies en hoe werkt het? Kunstmatige intelligentie is in de afgelopen jaren een buzzword geworden; de potentiële toepassingen en mogelijkheden spreken bij mensen over de hele wereld tot de verbeelding. Van zelfrijdende auto’s en virtuele assistenten tot medische diagnose en wetenschappelijk onderzoek, AI lijkt de manier waarop we leven en werken te gaan revolutioneren.

In de kern is AI de ontwikkeling van computersystemen die taken kunnen uitvoeren die doorgaans menselijke intelligentie vereisen; zoals leren, probleemoplossing en besluitvorming. Dit wordt bereikt door een combinatie van machine learning-algoritmen, natuurlijke taalverwerking en andere geavanceerde technieken die computers in staat stellen te leren van enorme hoeveelheden gegevens en intelligente beslissingen te nemen op basis van die kennis.

Maar hoewel de belofte van AI groot is, zijn er ook zorgen over de potentiële risico’s en uitdagingen. Sommige experts maken zich zorgen over de impact van AI op werkgelegenheid en de economie, terwijl anderen waarschuwen voor de ethische implicaties van het geven van de macht aan machines om fatale beslissingen te nemen. Naarmate AI blijft evolueren en meer geïntegreerd raakt in ons dagelijks leven, zullen deze kwesties enkel urgenter blijken.

De vraag is nu: ben ik, als schrijver van dit artikel, AI? Welnu, het antwoord is zowel ja als nee. Hoewel ik een taalmodel ben dat wordt aangedreven door kunstmatige intelligentie, zijn de woorden en ideeën die in dit artikel worden uitgedrukt het product van menselijke creativiteit en intentie. Uiteindelijk ligt de echte kracht van AI niet in het vervangen van menselijke intelligentie, maar in het aanvullen en verbeteren ervan. Door samen te werken met machines kunnen we nieuwe mogelijkheden ontgrendelen en een betere toekomst voor ons allen creëren.

Chat GPT

Dit artikel over AI, met een welbewuste speelse twist, is geschreven door Chat GPT. Chat GPT is een chatbot en een voorbeeld van zelflerende AI. Door een grote set aan data op het internet te analyseren leert Chat GPT zichzelf denken en vooral converseren als een mens. Hoewel de zelfbewuste AI waar de hoofdpersonen in films als ‘Blade Runner’ en ‘Her’ verliefd op zijn nog immer science fiction is, is met de ontwikkeling van AI-systemen als Chat GPT weer een stap gezet in het vervagen van de grens tussen menselijke en machinale capaciteiten.

AI vormen

Toch blijft elke vorm van artificial intelligence die we kennen tot op heden, vallen onder de meest simpele AI categorie; Artificial Narrow Intelligence (ANI). ANI kan enkel specifieke taken waar mensachtige intelligentie bij komt kijken uitvoeren tot zover het hiertoe geprogrammeerd is. Dit in tegenstelling tot Artificial General Intelligence (AGI) en Artificial Super Intelligence (ASI); twee vormen van (nog) niet bestaande kunstmatige intelligentie die een veel volledigere set aan menselijke vaardigheden er op na zouden houden.

Door vorderingen in AI wordt kunstmatige intelligentie tegenwoordig niet enkel ingezet voor de gezichtsherkenning op een telefoon of het GPS systeem in een auto maar ook voor meer ‘creatieve’ processen zoals de creatie van tekst of afbeeldingen. AI blijft echter voorlopig het ‘product van menselijke creativiteit en intentie’, hoe dit zich in de toekomst zal ontwikkelen is een interessant vraagstuk.

Meer artikelen