KennisHub

Wat doet een software consultant?

Vertical farming software
Daan - 3 min leestijd - Carrière

Een software consultant geeft bedrijven advies over software en/of helpt mee met het programmeren en testen van softwareapplicaties. Software consultants kunnen worden ingezet bij het ontwerpen en implementeren van technologische oplossingen, maar ook bij het blootleggen van veiligheidsrisico’s en het rapporteren van gebruikerservaringen. Software consultants kunnen in elke fase van de ontwikkeling worden ingezet, van ontwerp, specificaties en architectuur tot code schrijven en functies testen.

Werkzaamheden software consultant

  • Een software consultant verdiept zich in de doelen, uitdagingen en vereisten van de klant. Gebaseerd op dit onderzoek ontwikkelt hij oplossingen in lijn met de visie van de klant. Dit kan gaan om het aanbevelen van kant en klare software of het zelf ontwikkelen hiervan.
  • Een software consultant is goed thuis in alle software gerelateerde know-how. Mogelijke vragen van de klant moeten duidelijk beantwoord worden om in samenwerking tot actie te komen.
  • Een software consultant geeft geregeld training om effectieve benutting van aanbevolen of zelf ontwikkelde software te garanderen.
  • Een consultant heeft uitgebreide en duidelijke communicatie met meerdere teams of individuen binnen een bedrijf. Om te slagen moeten nieuwe implementaties voor iedereen helder en bevredigend zijn.

Is consultancy iets voor jou?

  • Er zijn geen consultancy opleidingen, maar iedereen met een goed stel hersenen, de juiste skills en een beetje ervaring kan software consultant worden.
  • Omdat je bij veel verschillende klanten opdrachten doet, is consultancy een goede manier om je carrière te starten of een tussentijdse boost te geven. Je leert de markt snel kennen, ontdekt hoe verschillend bedrijven hun processen inrichten en bouwt snel een netwerk op.
  • Je leert oplossingsgericht te denken; concrete problemen vereisen een concrete aanpak en het is aan jou om deze te voorzien.
  • Je werkt aan je communicatieve skills. Als consultant heb je veel contact met verschillende onderdelen van de klant. Je gaat intensief samenwerken en zult op de werkvloer veel nieuwe gezichten zien.
  • Als consultant bij Ndus3 werk je in de maakindustrie. Bedrijven waar producten en machines met embedded software gemaakt worden. Bijvoorbeeld laadpalen, melkrobots of micropayment-terminals.

Hoe word je software consultant?

Het verschil tussen een programmeur en een software consultant zit ‘m vooral communicatie. Bij Ndus3 hanteren we 3C model om te zien of je een goede consultant kunt worden. Die drie C’s staan voor Craftsmanship, Communicatief en Commercieel bewust.

Het Craftsmanship staat voor je development skills. Als software consultant moet je vaardig zijn in een relevante programmeertaal als Java, Python of C++, en ervaring hebben met besturingssystemen en andere software. Aangezien je als software consultant veel samenwerkt, bij verschillende opdrachtgevers aan de slag gaat en weet (of gaat leren) dat jouw mening er toe doet, is het belangrijk dat je goede Communicatieve vaardigheden hebt en het leuk vindt om hierin te groeien. Consultants die al een tijdje meelopen gaan ook steeds meer van bedrijfsprocessen en de markt waarin ze werken begrijpen. Hierdoor gaan ze Commerciële kansen zien, en leren ze deze op den duur ook te benutten.

Wat kan je verdienen?

Uit onderzoek van werkzoeken.nl blijkt dat een software consultant in Nederland gemiddeld 3.570 euro bruto per maand verdient. Bij Ndus3 bieden wij meerdere mogelijkheden om je bezig te houden met software en consultancy. Klik hier om al onze vacatures te bekijken.

Meer artikelen