KennisHub

Wat is LabVIEW?

Wat is LabView?
Daan - 2 min leestijd - Coding

LabVIEW (Laboratory Virtual Instrument Engineering Workbench) is een grafische programmeeromgeving, ontwikkeld door National Instruments. In de industrie wordt het gebruikt voor data-acquisitie, analyse en het controleren van besturingstechniek. LabVIEW is op zowel Windows, Linux als OS X te gebruiken.

Grafisch programmeren

LabVIEW gebruikt een grafische programmeertaal, waarbij gebruikers applicaties bouwen door ‘icons’ en grafische elementen genaamd “Virtual Instruments” (VIs) met elkaar te verbinden. Deze visuele aanpak maakt het voor engineers makkelijk om complexe systemen te ontwikkelen zonder uitgebreide text based coding.

Een voorbeeld van een typisch (grafisch) programma.

Industriële toepassing

LabVIEW biedt ingebouwde tools voor het koppelen met verschillende sensoren, apparaten en instrumenten, waardoor gebruikers gegevens kunnen verwerven binnen een industrieel proces. Daarnaast bevat het een uitgebreide set aan bibliotheken en functies voor het verwerken, analyseren en visualiseren van deze gegevens. Tot slot deel je gemakkelijk inzichten; rapporten worden automatisch omgezet in bijvoorbeeld een HTML of PDF bestand. Zo vergaren, analyseren en delen gebruikers van LabVIEW data in één digitale omgeving.

Nadelen LabVIEW

Voor gebruikers die nieuw zijn met LabVIEW, kan er een leercurve zijn bij het begrijpen van de concepten en omgeving van grafische programmering. Het is een manier van programmeren die kan afwijken van wat gebruikers gewend zijn. De programmeertaal zelf omvat echter wel dezelfde taalconstructies en datastructuren als de traditionele programmeertalen. Daarnaast is het commerciële software en kunnen kosten een obstakel zijn, vooral voor kleinschalige projecten. De volledige versie kost meer dan 4000 euro per jaar. Ook is code niet makkelijk over te zetten naar andere programmeertalen of omgevingen. Dit kan een probleem zijn als code migratie nodig is.

Aan de slag met LabVIEW

LabVIEW kan online geleerd worden, er zijn goedkope cursussen beschikbaar. Al onder de knie? Bij Ndus3 kun je bijvoorbeeld als LabVIEW engineer aan de slag!

Klik hier om al onze vacatures te bekijken.

Meer artikelen