KennisHub

Je eerste baan na een technische opleiding?

Eerste baan na je technische studie?
Daan - 4 min leestijd - Carrière

Bijna klaar of net je technische opleiding afgerond en op zoek naar je eerste baan? Misschien hoor je dan bij de meerderheid van studenten die nog niet precies weet wat de volgende stap wordt. Je leert tijdens je studie een hoop skills, maar niet hoe en in welke rol je die bij de start van je carrière gaat inzetten. Dat kan de keuze voor je eerste baan lastig maken. In dit artikel zetten we de opties voor je op een rij en geven we een aantal tips om rekening mee te houden.

Werken bij een technisch bedrijf

Nederland is een innovatief land met uiteenlopende technische sectoren, van infra en agricultuur tot semiconductors en maritieme techniek. Dat wist je waarschijnlijk al, maar ken ook de bedrijven die daarbij horen – zoals Swarco, Lely, VDL en Huisman?

Voordat je je gaat oriënteren op bedrijven is het slim om te bedenken in welke branche je aan de slag wil. Wat vind je gaaf, waar wil je iets aan bijdragen en waar zie je brood in?

Binnen elke branche kun je nog alle kanten op. Kies je bijvoorbeeld voor renewable energy, dan kun je denken aan een rol bij Vattenfall. Maar ook aan Alfen waar ze laadpalen en grootschalige batterijopslag maken. Of aan Huisman waar ze installaties ontwikkelen waarmee windmolens op zee geplaatst kunnen worden.

Als je voor een technische werkgever kiest is het slim om te onderzoeken hoe je binnen dat bedrijf verder kunt ontwikkelen en welke stappen je daar kunt maken. Je eerste baan zal vaak redelijk specialistisch zijn. Je zult maar een beperkt deel van wat je geleerd hebt inzetten. Als je bewezen hebt overstijgend te denken en verantwoordelijkheid te nemen, zul je vanzelf op grotere projecten terecht komen of naar een andere functie doorgroeien.

Bedenk je ook dat je tweede werkgever vaak op zoek is naar mensen die zich aantoonbaar ontwikkeld hebben en die ervaring hebben binnen een bepaalde branche. De keuze voor een branche is dus bepalender dan bij welk bedrijf je precies als eerste aan de slag gaat.

Je carrière beginnen als technisch consultant

Als je net klaar bent is het logisch dat je nog niet weet welke branche jou het meest ligt. Een baan binnen de consultancy is dan ook een goed alternatief. Met opdrachten die typisch ongeveer 6 maanden duren kom je binnen korte tijd binnen bij bedrijven in verschillende branches. Na verloop van tijd kun je je meer gaan specialiseren in een bepaalde branche, terwijl je ondertussen je skillset uitbreidt.

Bijkomend voordeel is dat je door in verschillende bedrijven te werken snel je netwerk vergroot. En je collega-consultants waaien na verloop van tijd ook uit naar andere banen, waardoor je binnen een paar jaar op veel plekken mensen kent.

Consultancy bedrijven doen er alles aan om hun consultants breed inzetbaar te maken. Dat betekent dat er veel geïnvesteerd wordt om jou verder op te leiden. Denk aan werkgerelateerde cursussen, management skills of persoonlijke groei.

Alles bij elkaar is een baan binnen de consultancy dus een ideale start voor als je nog niet precies weet bij welk bedrijf of binnen welke branche je aan de slag wilt.

Je eerste baan in een andere sector zoeken

Eén ding dat alle technisch studenten bindt is hun vermogen om problemen te analyseren en oplossingsgericht te denken. Die skills komen niet alleen binnen de technische sector van pas. Financiële dienstverleners, telecom, de overheid – ze staan allemaal te springen om technisch talent. Vooral het bankwezen staat bekend om bovengemiddelde salarissen, wat natuurlijk altijd interessant is. Bedenk je wel dat na je eerste baan de volgende stap logischerwijs binnen dezelfde sector zal zijn, dus laat je keuze niet teveel van het salaris afhangen.

Tips bij je keuze voor je eerste technische baan

  • Waar wil je over 10 jaar zijn? Bedenk in grote stappen hoe je daar komt en wees ondertussen flexibel.
  • Laat ruimte in je planning. Laat je niet benauwen of tegenhouden door je planning – anders mis je de kansen die voor je neus liggen.
  • Grote, bekende bedrijven doen het goed op je CV. De overstap van een groot naar een klein bedrijf is makkelijker dan andersom.
  • Hoe groter het bedrijf, hoe specialistischer je functie. En hoe meer concurrentie voor mid-level functies.
  • Zoek een plek waar je iets kunt toevoegen en bereiken. Het gevoel dat je echt iets bijdraagt op de werkvloer is dé voorwaarde voor werkgeluk.
  • Doorleren en netwerken zijn in het begin belangrijker dan salaris. Je skills en netwerk zijn een kapitaal waar je de rest van je leven op kunt bouwen!

Moeite met de juiste keuze maken? Onze recruiter Vasiliki Marami helpt informeert je graag over de mogelijkheden bij Ndus3. Je bereikt haar via vasiliki@ndus.com. Kijk hier voor meer informatie over werken bij Ndus3.

Meer artikelen