Case

Zelfrijdende terminal trekkers van Terberg Special Vehicles

Terberg waterstof terminal trekker

Terberg is wereldwijd voorloper qua innovaties voor containertrucks. Zoals met hun drive-by-wire concept. Ndus3 helpt om de veiligheid optimaal te krijgen.

De Royal Terberg Group ontwikkelt, produceert en modificeert speciale transportvoertuigen en beladingssystemen voor professioneel en intensief gebruik. Denk bijvoorbeeld aan heftrucks, vuilniswagens of betonwagens. Terberg Special Vehicles is het onderdeel van de groep dat zich met name op terminal trekkers richt – trucks die in havens de containers van de kade naar hun volgende bestemming slepen.

Terberg Special Vehicles mag met recht wereldwijd voorloper qua innovaties voor containertrucks genoemd worden. Zo ontwikkelden ze elektrische en waterstofgedreven trucks, en baarde ze recent opzien met de aankondiging van autonoom rijdende trekkers. Om een truck zelfsturend te maken is eerst de tussenstap ‘drive-by-wire’ nodig. Hierbij zijn eigenlijk alle mechanische besturingselementen – het stuur, de remmen, richtingaanwijzer – geheel softwarematig via een beeldscherm of op afstand te bedienen. Onze engineer Tjasse was betrokken bij het uitgebreide test-proces van dit nieuwe systeem.

Terberg ging in eerste instantie samenwerken met Ndus3 om het testteam verder te professionaliseren. Dit team is onderdeel van het System en Software team en houdt zich bezig met het testen van nieuwe software voor prototypes en updates voor bestaande type voertuigen. In zijn opdracht heeft Tjasse in eerste instantie zijn ervaring en ‘outsider-scope’ ingezet voor een review van de gebruikte testmethodes en het herstructureren van de processen.

De volgende uitdaging lag in de verdere ontwikkeling van het autonome platform Drive by Wire. Dit systeem maakt het mogelijk dat derde partijen een Terberg trekker kunnen aansturen. Bijvoorbeeld voor gebruik in autonome toepassingen of voor remote operators. Drive by Wire zorgt daarmee voor een enorme toename van eisen rond veiligheid. Dit maakt het testproces niet alleen complexer, het legt ook een nóg grotere verantwoordelijkheid bij het testteam.

Naast het opstellen van requirements en documentatie is Tjasse ook veel bezig met het uitvoeren en evalueren van testen. Een groot deel van deze tests wordt veilig achter een laptop softwarematig gedaan. De tests met een echte trekker op het test-terrein zijn extra spannend, maar als die dan goed gaan heeft het testteam goed werk geleverd.

Meer cases

Meer cases bekijken

Wat kan Ndus3 voor jouw organisatie betekenen?

Op zoek naar speciale kennis voor een tijdelijke aanvulling op jouw team? Neem dan contact op met Joëll Mennes om de mogelijkheden te bespreken via mail of 06 2196 2626.

Ontwikkel je mee?

Wij zoeken slimme geesten die willen bouwen aan het Nederland van morgen. Die blij worden van techniek en ervaring hebben met coding.

Wij geloven niet in ingewikkelde procedures. Geef ons een belletje of stuur de link naar je LinkedIn profiel. Je CV uploaden mag natuurlijk ook.

Toegestane bestandstypen: pdf, doc, docx, Max. bestandsgrootte: 8 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Recente vacatures

Bekijk meer vacatures