Case

Ndus3 helpt groeiend Payter met capaciteit en competenties

Payter betaaloplossingen

Het contactloos betalen van kleine bedragen vereist een software en hardware oplossing die non-stop betrouwbaar moet blijven werken – een uitdagende klus.

Payter ontwikkelt geavanceerde, onbemande betaalterminals voor de Europese en Amerikaanse markt. Het bedrijf groeit enorm hard waardoor er behoefte ontstond aan extra mankracht. “We hadden zowel capaciteit als specifieke competenties nodig.” Ndus3 werd ingeschakeld voor het leveren van engineers. 

Payter werd opgericht in 2006 en is sindsdien een voorloper in de wereld van onbemande betaalterminals. Je vindt hun geavanceerde terminals op uiteenlopende locaties, zoals oplaadpunten voor elektrische auto’s, verkoopautomaten, openbare toiletten en wasstraten. “Alles waar vroeger een muntje in ging, kunnen we uitrusten met een van onze terminals”, vertelt Marcus Noordermeer, VP Engineering en verantwoordelijk voor het team van twee hardware ontwikkelaars en twintig softwareontwikkelaars en -testers bij Payter. 

Contactloze betaalterminal van Payter bij koffiemachine

Het bedrijf doet de volledige ontwikkeling van zowel hardware als software in-house in Rotterdam en focust zich daarbij op het mogelijk maken van soepele, contactloze betalingen in situaties waar geen personeel aanwezig is om transacties te ondersteunen. “Er is veel vraag naar onze oplossingen, want we leven in een maatschappij die steeds minder contant geld gebruikt.”

Contactloze betalingen

Een contactloze betaling werkt via contactloze technologie en verloopt in meerdere stappen. Wanneer je je betaalpas dicht bij een betaalterminal houdt, detecteert de terminal de pas door middel van een NFC-veld dat continu checkt of er een contactloze betaalpas in de buurt is. Zodra een pas wordt gedetecteerd, wordt er een beveiligde verbinding tot stand gebracht tussen de betaalpas en de terminal. Tijdens deze verbinding worden gegevens zoals het rekeningnummer en unieke codes van de pas naar de terminal overgebracht.

Vervolgens stuurt de terminal de transactie via een gateway naar een verwerkende bank welke via de betaalschema’s zoals Mastercard of VISA de transactie verwerkt met de bank van de klant. De bank controleert of er voldoende saldo beschikbaar is en keurt de transactie goed of af. Deze goedkeuring wordt via de keten van betaalpartijen binnen seconden teruggestuurd naar de terminal. Bij goedkeuring schrijft de bank het bedrag af van de rekening van de klant en de terminal ontvangt de bevestiging dat de betaling voltooid is. De terminal geeft vervolgens een melding, zoals een piep of een groen licht, om aan te geven dat de betaling geslaagd is.

Tijdens dit hele proces worden verschillende veiligheidsmaatregelen genomen om de gegevens te beschermen. De terminal heeft een beveiligd geheugen voor het tijdelijk opslaan van gevoelige gegevens. Dit geheugen wordt onmiddellijk gewist als er een poging wordt gedaan om de terminal te manipuleren. Daarnaast zijn er hardwarematige beveiligingen ingebouwd die ervoor zorgen dat alle opgeslagen sleutels direct worden verwijderd bij fysieke manipulatie, zoals het openen van de terminal of het verbreken van de stroom. Bovendien worden de gegevens alleen opgeslagen voor de duur van de transactie en daarna direct verwijderd.

Innovaties en ontwikkelingen

Het ontwikkelen van deze high-tech betaalterminals is niet zonder uitdagingen. Een van de belangrijkste hindernissen voor Payter is op de hoogte blijven van de veranderende veiligheidsnormen en de integratie van nieuwe technologieën om de hoogste niveaus van veiligheid en efficiëntie te garanderen. “Er komen altijd nieuwe, geavanceerdere betaalpassen en beveiligingssystemen uit, waar we gelijke tred mee moeten houden”, legt Noordermeer uit. Deze constante evolutie vereist regelmatige updates en verbeteringen van zowel hardware als software.

Een andere uitdaging was de overgang van het bestaande (real-time) besturingssysteem naar Linux een paar jaar geleden. Deze verschuiving werd ingegeven door de behoefte aan meer geavanceerde functionaliteiten, zoals de integratie van touchscreens en camera’s voor een verbeterde gebruikersinteractie en extra functies zoals het scannen van QR-codes. “We hadden eerder een terminal met een klein matrixdisplay, maar we wilden functionaliteit zoals een pincode-invoer ondersteunen en hadden daarvoor een groter display nodig.” Deze verandering bracht echter complexiteit met zich mee die te maken had met latency en de noodzaak om bestaande communicatieprotocollen aan te passen aan de nieuwe systeemarchitectuur. “Dit vereiste de nodige aanpassingen.”

Inhoudelijke capaciteit

Om deze wijzigingen en aanpassingen te kunnen realiseren, was extra capaciteit nodig. “Ik kende Ndus3 nog uit mijn tijd voor Payter, dus heb hen benaderd om te zien of ze de juiste mensen konden leveren”, vertelt Noordermeer. Ndus3 leverde vervolgens twee embedded software engineers. Een van hen, Marco Maissan, werd ingehuurd voor een specifiek project: het aanpassen van het MDB (Multi-Drop Bus) protocol dat wordt gebruikt in de terminals. Dit protocol is essentieel voor de communicatie tussen de betaalterminals en de verschillende automaten. “Marco’s werk was essentieel om ervoor te zorgen dat onze nieuwe terminals effectief konden communiceren met verschillende verkoopautomaten,” zegt Noordermeer.

De andere engineer, Daniel Wong speelde een belangrijke rol speelde bij het opzetten van een robuuste testomgeving voor de terminals van Payter. “Deze omgeving is cruciaal om de betrouwbaarheid en veiligheid van onze terminals te garanderen voordat ze in het veld worden ingezet.” Inmiddels heeft Payter Daniel vast in dienst genomen. Een belangrijke voorwaarde voor Noordermeer die zijn team graag wil uitbreiden met vaste, interne medewerkers. “We werken aan het opbouwen van een solide basis van intern talent, maar zullen blijven samenwerken met Ndus3 voor specifieke projecten waar hun expertise van onschatbare waarde is.”

Ndus3 team manager Joëll Mennes leverde recent nog twee – andere – engineers bij Payter: Marios Hadjigeorgiou in de rol als Test Tools Engineer, waarbij hij verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en verbeteren van tools die worden gebruikt in het productieproces van Payter in China. Mennes: “Zijn werk richt zich op het verbeteren en controleren van dit proces om ervoor te zorgen dat de betaalterminals efficiënt en zonder fouten worden geproduceerd.” Chris Polykarpou werkt als DevOps Engineer bij Payter en houdt zich bezig met de automatisering en optimalisatie van de ontwikkelings- en uitrolprocessen. 

Ndus3 maakt het verschil

Noordermeer is tevreden over de samenwerking tussen Payter en Ndus3, met name over hun proactieve aanpak en technische vaardigheid. “De relatie met Ndus3 is positief. Ze zijn behulpzaam en proactief in het vervullen van onze behoeften,” zegt hij. “De ondersteuning van Ndus3 is essentieel geweest voor ons vermogen om te innoveren en ons productaanbod efficiënt uit te breiden. Hun expertise en proactieve aanpak hebben een verschil gemaakt in ons succes.”

____________

Over Ndus3 

De consultants van Ndus3 bewegen op het snijvlak van engineering en software. Ze ondersteunen bedrijven in de maakindustrie op projectbasis met oplossingen, advies en begeleiding. Vanuit een drietal vestigingen in Nederland kunnen engineers op een breed scala van vakgebieden ingezet worden bij klanten in de sectoren Manufacturing, Energy, Life-Science en Mobility. Op die manier bedient Ndus3 zijn klanten met lokale aanwezigheid en landelijke slagkracht!

Weten wat we als Ndus3 voor jouw organisatie kunnen betekenen? Mail dan Gerben van Manen via gerben@ndus3.com of bel hem op 06 2635 2599.

Meer cases

Meer cases bekijken

Wat kan Ndus3 voor jouw organisatie betekenen?

Op zoek naar speciale kennis voor een tijdelijke aanvulling op jouw team? Neem dan contact op met Joëll Mennes om de mogelijkheden te bespreken via mail of 06 2196 2626.

Ontwikkel je mee?

Wij zoeken slimme geesten die willen bouwen aan het Nederland van morgen. Die blij worden van techniek en ervaring hebben met coding.

Wij geloven niet in ingewikkelde procedures. Geef ons een belletje of stuur de link naar je LinkedIn profiel. Je CV uploaden mag natuurlijk ook.

Toegestane bestandstypen: pdf, doc, docx, Max. bestandsgrootte: 8 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Recente vacatures

Bekijk meer vacatures