Case

Continue software ontwikkeling voor Enercon windturbines

Een Ndus3 team helpt Enercon bij de onderhoud en optimalisatie van de firmware in hun windturbines en windparken.

Na de overname van het Barneveldse Lagerwey door het Duitse Enercon ontstond de uitdaging om waardevolle kennis van de Lagerwey systemen te borgen, te beheren en verder door te ontwikkelen. Door het inhuren van externe software engineers van onder meer Ndus3 weet Enercon het onderhoud en de functionaliteit van bestaande windturbines voor klanten te borgen. 

Het Duitse Enercon is pionier op het gebied van windenergietechnologie en is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie, verkoop en het onderhoud van windturbines op land. In 2018 nam het bedrijf het Nederlandse Lagerwey uit Barneveld over. Een van de redenen voor die overname waren de door Lagerwey ontwikkelde direct drive machines, zoals de EP5 en het bijbehorende platform. De overname had vergaande gevolgen, want hoewel Enercon zowel de turbines als de software als de mensen in Barneveld overnam, vertrokken er ook geleidelijk aan medewerkers en namen daarbij hun jarenlange kennis en kunde over de software en systemen met zich mee. 

Door Ndus3 tijdig aan te haken kon de kennis worden geborgd door overdracht, waarbij Ndus3-engineers leerden van de bestaande kennisdragers. Hierdoor kwam de voortgang niet in gevaar en bleven klanten geholpen met issues en nieuwe features. 

Continuïteitsuitdaging

“Windturbines worden verkocht met onderhoudscontracten die vaak tientallen jaren lopen”, vertelt Gerben van Manen, mede-eigenaar van Ndus3. “Het was dus zaak voor Enercon om de klanten van het voormalige Lagerwey te kunnen blijven bedienen, kritische wijzigingen door te kunnen voeren en backwards compatible updates te kunnen versturen. Maar doordat werknemers vertrokken, zagen ze zich voor een continuïteitsuitdaging geplaatst.” 

Via zijn netwerk ontving Van Manen de vraag of hij kon helpen een software team op te bouwen. “We begonnen met één engineer en al gauw werd de tweede geplaatst. Daarna kwam er een senior engineer bij, Gabriel Comsa, die we nog niet zo lang geleden hebben opgeleid tot agile scrum master. Uiteindelijk zitten er momenteel zes Ndus3 engineers in Barneveld.”

De dagelijkse praktijk

Stefanos Papavasileiou is sinds begin 2023 een van de Ndus3 software engineers bij Enercon. De functie sluit mooi aan bij zijn opleiding Electrical and Computer Science Engineering aan de Universiteit van Patras, Griekenland. 

“Windmolens zijn gigantische mechanische constructies. Onze software moet deze machines beschermen en optimaal laten presteren. We beheren hier niet alleen windmolens in Nederland, maar over de hele wereld – van Canada tot Vietnam. De molens draaien in verschillende klimaatzones en kunnen op dagelijkse basis met allerlei weersextremen te maken hebben. Onze software moet in eerste instantie zorgen dat ze veilig opereren en niet stuk gaan.”

“Daarnaast moeten de molens zich qua oriëntatie en draaisnelheid automatisch kunnen aanpassen zodat er maximaal rendement gehaald wordt. Tot slot verzamelen we met sensoren ook veel data. Daarmee analyseren we prestaties en weten we bijvoorbeeld of er onderdelen aan vervanging toe zijn.”

Stefanos werkt dagelijks aan updates en feature requests bij Enercon. Vorig jaar ging een groot deel van zijn tijd zitten in het implementeren van het nieuwe MQTT communicatieprotocol waarmee de windmolens beter in het Enercon netwerk geïntegreerd kunnen worden. Dit jaar is hij onder andere bezig geweest met het herstructureren van de code-base. “Ik krijg hier veel vrijheid in het kiezen van mijn projecten en leer veel van mijn collega’s. Ideaal!”

Onderhoud bestaande vloot

Het huidige firmware team bestaat naast de Ndus3 collega’s uit nog een aantal andere engineers en is verspreid over vier geografische locaties in Nederland en Duitsland. Erik Kramer is software projectmanager bij Enercon en product owner van het voormalige Lagerwey-systeem. “Nadat er na de overname Lagerwey-mensen vertrokken, was het een uitdaging om de kennis en kunde te behouden om de turbines te blijven onderhouden. Toch zijn sommige zaken ook minder relevant geworden. Er moeten nog steeds zaken worden ontwikkeld, maar niet meer zoals voorheen. De allernieuwste ontwikkelingen worden namelijk in het nieuwe Enercon-besturingssysteem gebouwd. Wij zijn in Barneveld vooral bezig met het onderhoud en operationeel houden van de bestaande vloot.” 

Als pionier op het gebied van windenergietechnologie en toegewijde voorstander van de energietransitie is Enercon gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie, verkoop en het onderhoud van windturbines op land. Met de missie ‘Energie voor de wereld’ zetten ze zich sinds 1984 in voor duurzame energieopwekking uit wind op land. Dankzij  innovatieve windturbinetechnologie, hoge kwaliteitsnormen en jarenlange ervaring zijn ze een van de toonaangevende fabrikanten in de sector.

Professionele samenwerking

Daarmee zijn ook de stakeholders van het team veranderd, zegt Kramer. “Eerder waren dat vooral projectmanagers die een nieuw besturingssysteem of nieuwe features wilden hebben, waarbij aan klanten nieuwe ontwikkelingen werden verkocht. Onze huidige stakeholder is eigenlijk service en support, omdat zij nu de turbines moeten kunnen onderhouden. Daar zitten ook weer andere wensen, wat best een verandering was voor het team.” 

Het lokale managementteam in Barneveld, onderkende de noodzaak om mensen in te huren om het oude systeem te kunnen blijven draaien. “We hadden op korte termijn veel mensen nodig, dus hebben ons gewend tot externe leveranciers, zoals Ndus3” Hij roemt de samenwerking tussen de engineers van de verschillende externe leveranciers. “De grootste club is afkomstig van Ndus3, maar de onderlinge samenwerking met de engineers van andere leveranciers is heel goed en professioneel. Dat vind ik heel fijn. Ik kan er ook op vertrouwen dat wanneer bijvoorbeeld Ndus3 teamleider Gabriel zegt dat iets minder goed loopt of ergens bepaalde kennis ontbreekt, dat geen bevooroordeelde conclusie is. Zo professioneel zijn de Ndus3-consultants gewoon.”

Complexe omgeving

Niet alleen het borgen van de Lagerwey-kennis was een uitdaging, ook het vormen van een team dat op verschillende geografische locaties zit tijdens de coronaperiode was niet eenvoudig. Kramer: “Het firmwareteam zit in Barneveld, Bremen, Aurich en Würzburg en dan heb je ook nog een team dat aan een nieuw systeem werkt bij Enercon, maar dat zijn vooral Duitse collega’s.” De teams werken niet alleen aan besturingssystemen voor windturbines, maar ook de bijbehorende configuratiemanager software. Zo worden de Lagerwey-turbines nog goeddeels beheerd met Lagerwey Device Management, maar is het de bedoeling dat zij op termijn overgaan naar PSS Manager van Enercon. “Het is een heel complexe omgeving”, zegt Kramer. “Er zijn zoveel verschillende onderdelen in de software, maar ook verschillende afdelingen en disciplines binnen het bedrijf; en alles moet met elkaar samenwerken. Dat vergt veel inzicht en afstemming.”

Remote samenwerken als team

Kramer overziet als projectmanager het gehele proces en wordt daarbij ondersteund door een functioneel leidinggevende in Duitsland en Gabriel Comsa van Ndus3. “Dagelijks hebben we stand-up meetings. Die zijn weliswaar online, maar zo ziet het team elkaar toch iedere dag even”, zegt Kramer. Daarnaast overlegt hij wekelijks met Comsa, de functioneel leidinggevende in Duitsland en twee engineers over de prioriteiten en planning. Ook probeert hij in Barneveld af en toe gezamenlijke lunches te organiseren voor de mensen die het prettig vinden om elkaar fysiek te zien. Comsa is voornemens om binnenkort met het hele team fysiek ergens bij elkaar te komen: “Dat is nog best een uitdaging met al die verschillende locaties, maar ik denk dat het heel goed is wanneer iedereen elkaar eens in het echt ziet.” 

‘Bijzonder dat externe consultants zo betrokken zijn bij het bedrijf en het product’

– Erik Kramer, Enercon

Carrièrepad 

Comsa is van origine afkomstig uit de olie- en gasindustrie waar hij voornamelijk Safety Systemen (PLC’s) programmeerde. “Het was nog best een overgang naar Enercon, want zij zitten in een totaal andere industrie, maar ook het werk daar lijkt meer op traditionele softwareontwikkeling dan wat ik gewend was.” Niet zo lang geleden kreeg hij de kans om een meer organisatorische rol te pakken in het team. Dat heeft zich ontwikkeld van het helpen van de producteigenaar met de backlog tot firmware team lead in Barneveld. “Bij Ndus3 zijn we altijd bezig met het carrièrepad van onze engineers”, vertelt Van Manen. “In een van onze gesprekken gaf Gabriel aan dat hij wat meer organisatorische verantwoordelijkheden wilde, dus hebben we ervoor gezorgd dat hij een opleiding tot agile scrum master kon volgen. Daarnaast hebben we hem gecoacht zodat hij echt een volwaardige software team lead voor onze mensen bij Enercon kon worden.” Hij vervult deze rol inmiddels met verve en heeft daarbij ook al de volgende persoonlijke doelstellingen bedacht, beschreven en activiteiten aan gekoppeld om deze te behalen. 

Prettige cultuur

“Door de opleiding die ik via Ndus3 kon volgen, kon ik doorgroeien naar bijna fulltime scrum master. Ik help nog steeds met een deel van het werk, maar ik richt me vooral op het proces om ervoor te zorgen dat alles gepland is en soepel verloopt”, zegt Comsa. “Ik had wel een beetje een idee van agile scrum en hoe het werkt, maar door de echte principes van de methodieken te begrijpen, kon ik zien wat we konden verbeteren. De training hielp me een beter perspectief te krijgen op de incrementele stappen waardoor het team beter en blijer wordt.” 

Kramer is blij met Comsa, zowel om zijn organisatorische als zijn technisch-inhoudelijke vaardigheden. “Gabriel is heel sterk in scrum en in vrijwel iedere meeting merk ik dat hij snel een coördinerende rol pakt, omdat hij ook technisch-inhoudelijk goed weet waar het over gaat. Zelf heb ik vanuit mijn werktuigbouwkunde een meer mechanische achtergrond en hoewel ik inmiddels aardig thuis ben in de software, is de samenwerking met Gabriel bijzonder prettig.” Voor Comsa bestaat zijn werk als scrum master vooral uit luisteren naar het team, inzien wat ze nodig hebben, ze aanmoedigen om zich uit te spreken en proberen een goede sfeer te creëren. “Dat laatste is eenvoudig”, zegt hij glimlachend, “omdat er op kantoor in Barneveld al een prettige cultuur heerst waarbij kennis wordt gedeeld en teamleden elkaar helpen met moeilijke problemen, omdat dit nou eenmaal een project is met veel uitdagingen.”

Flexibel en betrokken

Kramer is content met Ndus3 en de engineers die de organisatie bij Enercon heeft ingezet. “Ik ben blij met ze omdat ze betrouwbaar zijn”, zegt hij. “Er zit hier in Barneveld een clubje met heel professionele engineers die weten waar ze het over hebben, en die vrij initiatiefrijk zijn – zelf met ideeën komen en het voortouw nemen. Dat vind ik bijzonder. Daarnaast is mijn contact met Gerben altijd goed. Hij is heel flexibel; wanneer we een keer extra mensen nodig hebben, heeft hij vrijwel altijd iemand beschikbaar. Bovendien is het heel fijn dat Ndus3 geduldig is. Enercon is een grote, Duitse organisatie met bepaalde processen en hiërarchie. Dat maakt dat niet alle afspraken met een eenvoudige handdruk beklonken zijn, maar dat er soms wat meer tijd overheen gaat, en ik merk dat Ndus3 daarin altijd heel geduldig en begripvol is.” 

Wat Kramer daarnaast opvallend vindt, is dat het firmwareteam in Barneveld enorm betrokken is bij hun werk. “We hebben ook externen ingehuurd in Duitsland, van een Duits bedrijf. Daar merken we dat zij veel meer alleen de klus klaren. Misschien is het iets Nederlands, want het gaat om alle externen in het firmwareteam, maar zij lijken zich veel meer betrokken te voelen bij ons bedrijf en voelen zich meer verantwoordelijk voor het product. Ik vind het heel bijzonder en prettig dat we zo’n groot aantal externen op locatie hebben die samen een stabiel team vormen.” 

____________

Over Ndus3 

De consultants van Ndus3 bewegen op het snijvlak van engineering en software. Ze ondersteunen bedrijven in de maakindustrie op projectbasis met oplossingen, advies en begeleiding. Vanuit een drietal vestigingen in Nederland kunnen engineers op een breed scala van vakgebieden ingezet worden bij klanten in de sectoren Manufacturing, Energy, Life-Science en Mobility. Op die manier bedient Ndus3 zijn klanten met lokale aanwezigheid en landelijke slagkracht!

Weten wat we als Ndus3 voor jouw organisatie kunnen betekenen? Mail dan Gerben van Manen via gerben@ndus3.com of bel hem op 06 2635 2599.

Meer cases

Meer cases bekijken

Wat kan Ndus3 voor jouw organisatie betekenen?

Op zoek naar speciale kennis voor een tijdelijke aanvulling op jouw team? Neem dan contact op met Joëll Mennes om de mogelijkheden te bespreken via mail of 06 2196 2626.

Ontwikkel je mee?

Wij zoeken slimme geesten die willen bouwen aan het Nederland van morgen. Die blij worden van techniek en ervaring hebben met coding.

Wij geloven niet in ingewikkelde procedures. Geef ons een belletje of stuur de link naar je LinkedIn profiel. Je CV uploaden mag natuurlijk ook.

Toegestane bestandstypen: pdf, doc, docx, Max. bestandsgrootte: 8 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Recente vacatures

Bekijk meer vacatures