Update

Ontwikkeling in de automotive industrie

vaso | 28 januari 2021 - 2 min leestijd - Markt

De afvalauto is iets nieuws in de automotive industrie. De afvalauto is bedacht en gemaakt door slimme studenten van de TU in Eindhoven. Deze studenten hebben er slechts 1,5 jaar over gedaan, om deze sportieve tweezitter te ontwerpen en te ontwikkelen. De afvalauto heet: Luca (Ekker, 2020).

Wat is een afval auto?

Precies: De auto is vrijwel volledig uit afval gemaakt en is ook nog eens elektrisch. De auto is onder andere gemaakt van vlas en gerecycled plastic, dat grotendeels uit  zee komt. De auto krijgt niet zijn kleur door lak, maar door een wrap (gekleurde folie). De folie kan verwijderd worden zonder dat er resten achterblijven, hierdoor wordt recyclen weer makkelijker. De TU studenten hebben zelf de auto in elkaar gezet en diverse sponsoren hebben de onderdelen gemaakt (Oostvogels, 2020).

Zie hier hoe de auto is gemaakt.

Wat is het bereik van de auto?

Luca is een sportieve auto met 2 motoren op de achterwielen. De auto bereikt een maximum snelheid  van 90 km per uur en heeft een actieradius van 220 km. De auto legt ongeveer 180 km af per liter benzine. De auto weegt erg weinig.

Kan jij het raden? Wij hadden het niet verwacht, maar de auto weegt zonder batterijen 360kg. Dat is in vergelijking met vergelijkbare auto’s ruim de helft minder. Daarnaast wegen de batterijen ook nog eens heel weinig. De batterijen wegen maar 60 kg, terwijl dit vaak bij andere elektrische auto’s honderden kilo’s is (Oostvogels, 2020).

Hoe reageert Auto Recycling Nederland op Luca?

Auto Recycling Nederland is uiteraard erg enthousiast over Luca. Het bedrijf vindt het prachtig, dat de TU studenten aan tonen dat mobiliteit ook schoon kan. Niet alleen het gebruik maar dus ook de productie want de Luca bestaat bijna volledig uit gerecycled plastic (Oostvogels, 2020).

Wij vinden het ook te gek dat er steeds meer  van dit soort wilde nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden in de automotive industrie. En we wensen iedereen in 2021 ook een Luca afvalauto toe!

Bibliografie

Ekker, H. (2020, oktober 08). Eindhovense   studenten presenteren Luca, auto gemaakt van afval. Opgehaald van NOS:   https://nos.nl/artikel/2351459-eindhovense-studenten-presenteren-luca-auto-gemaakt-van-afval.html

Oostvogels, B. (2020, oktober 08). EEN AUTO VAN   GROTENDEELS HERGEBRUIKT AFVAL MAKEN, DAT KAN! Opgehaald van ZERauto.nl:   https://zerauto.nl/tu-eindhoven-luca/

Meer updates