Update

Interview: ‘Altijd blijven verbeteren’

Ken
Daan | 01 augustus 2023 - 3 min leestijd - Ndus3

Werktuigbouwkundige Ken Meylemans is sinds twee jaar bij Ndus3 in dienst als software engineering consultant. Na projecten bij Enercon en Wassenburg werkt hij nu op de R&D afdeling van Besi. Een uitdagende plek die goed past bij Ken’s ambitie om continu door te ontwikkelen.

We bellen op een regenachtige maandagmiddag. Het weer in Duiven is hetzelfde als in Amsterdam, een gedeelde smart. Gelukkig doen de Nederlandse zomers niet onder voor die van België, waar Ken vandaan komt.

Ken studeerde Elektromechanica en Werktuigbouwkunde in Leuven. Aan de universiteit leerde hij zijn Nederlandse vriendin kennen, en na het afstuderen verhuisde het stel naar Nijmegen. De Nederlandse directheid was wel even wennen, maar als bèta weet Ken die duidelijkheid inmiddels ook wel te waarderen.

Doorgroeien binnen consultancy

Ondanks dat zijn afstudeeropdracht – mens-machine interactie met een robotarm – hem enorm aansprak, was Ken nog niet zeker over zijn volgende stap. Consultancy was daarom een grote kanshebber, immers een mooie manier om verder te leren en verschillende markten te verkennen. Ndus3 voelde Ken’s wensen het beste aan en na een goed voorstel werd de deal beklonken. Een maand later werkte Ken bij Enercon in Barneveld aan software voor windturbines.

Blijven leren en blijven groeien – dat was wat Ken aansprak bij Ndus3. “Een van de belangrijkste ambities die ik heb is dat ik mezelf steeds wil verbeteren”, vertelt Ken. “De opdrachten worden steeds een stukje uitdagender en ik volgde al verschillende cursussen; C++ bij collega Patrick, een Scrum cursus van collega Richard, een cursus Design Patronen in Eindhoven, en een deel zelfstudie via boeken. In september volgt nog de cursus Getting Things Done, dat lijkt me ook heel handig.”

Nieuwe uitdagingen binnen semiconductors

Doorgroeien kan ook zeker bij Besi. Besi levert machines aan de semi-conductor industrie. Met Besi’s machines kunnen bewerkingen worden uitgevoerd op reeds geproduceerde chips. En behoorlijk high-tech bedrijf dus en een koploper als het gaat om innovatie. Niet niks om hier op de R&D afdeling te zitten.

“Dat klopt! Ik werk bij R&D binnen het Vision team – het team dat cameras in de machines gebruikt om kwaliteitsinformatie over de chips te verkrijgen. Ik mag er uiteraard niet teveel over vertellen, maar een simpel voorbeeld is dat een chipfabrikant een tekst op een chip wil printen. Die printfunctie is aan onze machine toegevoegd. Het Vision team ‘meet’ vervolgens of de tekst op de goede plek staat en leesbaar is. Dat doen we met behulp van een camera en goede belichting. Het camerabeeld wordt met behulp van onze software gecontroleerd. Valt het resultaat binnen de gestelde marge of niet?”

Ken ziet zichzelf nog wel een tijdje bij Besi blijven. “Het is voor mij mooi om een beetje stabiliteit en diepgang op te bouwen. Hoe langer ik ergens zit, hoe meer ervaring ik opbouw en groter de uitdagingen die ik toevertrouwd krijg.”

Goed nieuws voor Ken: Ndus3 heeft de regio Eindhoven hoog op de agenda gezet. Dus die kennis van chips kan straks wel eens goed van pas komen!

Meer updates