Update

Woohoo.. Ndus3 bestaat vijf jaar!

Kim Loohuis | 21 januari 2024 - 6 min leestijd - Ndus3

Het is maandag 21 januari 2019 als Leon en Gerben hun nieuwe bedrijf, Ndus3 BV, inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Van één consultant (ja Martin, dat ben jij!) en één klant (Terberg Special Vehicles) groeit het bedrijf in een jaar naar 8 professionals en evenzoveel klanten. Nu, na 5 jaar hebben we ruim 50 professionals in dienst die bij een stuk of 35 klanten werken. En de groeiambitie van Gerben blijft onverminderd groot. We zochten hem op voor een aantal vragen.

Vanuit welke visie zijn Leon en jij 5 jaar geleden gestart met Ndus3?

“We vonden het tijd dat software engineers in de industrie echt op een voetstuk werden gezet”. Er zijn natuurlijk meer organisaties die professionals bij klanten inzetten, maar wat we zagen is dat deze mensen een cruciale rol spelen in bedrijfskritische processen, maar daar niet de bijbehorende waardering voor krijgen. Daar wilden we verandering in brengen. Bovendien zagen we een kans om innovatieve technologie en methodieken die in andere sectoren al langer werden gebruikt, naar de industrie te brengen. Neem bijvoorbeeld DevOps, Agile, CI/CD, Over The Air update. Op die vlakken waren andere branches al verder dan de industriesector. We wilden klanten graag helpen met zaken die voor hen nieuw zijn, maar waar wij al ervaring en kennis mee hebben opgedaan. Middels advies en ook als implementatiepartner. Dus in een notendop was onze droom om engineers beter te waarderen en daarbij nieuwe technologie te brengen naar klanten in een markt die innovatief is, maar tevens rekening moet houden met de bedrijfskritische processen die ze besturen.”

Veel bedrijven richten zich vooral op hun klant, Ndus3 juist op de professionals. Wat is jullie idee hierachter?

“Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer we onze consultants op een schild hijsen, optimaal begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling, de klant daar uiteindelijk ook van profiteert. Veel organisaties doen dat inderdaad anders, maar ik denk dat dat minder goed werkt. Wanneer je vooral focust op je klant, kom je op een punt aan dat een consultant uitgeleerd is op die klus en dus zijn motivatie verliest. Daarom is het verloop bij die bedrijven vaak zo groot. Wij richten ons op onze mensen en willen ervoor zorgen dat zij zich continu kunnen ontwikkelen, het naar hun zin hebben en houden door onze bedrijfscultuur, zich gezien en gehoord voelen en de tofste klussen kunnen doen. Dat levert blije en gemotiveerde mensen op die kennis meebrengen naar een klant, die gemotiveerd zijn om dingen te leren en vaak ’s avonds als laatste het licht uitdoen. Bovendien leren collega’s van elkaar door de kennis die we delen in appgroepen, interne workshops, excursies naar klanten en beurzen en de Ndus3 Innovation Groups. Deze groepen bestaan uit een aantal gedreven professionals die op een markt of onderwerp een gezamenlijke interesse hebben, trends in de markt herkennen, opleidingen uitwerken en meehelpen product / marktcombinaties te ontwikkelen voor Sales. Klanten krijgen dus heel veel waarde voor hun investering als ze een Ndus3-collega inhuren.”

Waar ben je het meest trots op in de afgelopen 5 jaar?

“Oh, op heel veel! Bijvoorbeeld dat we ons plan en onze visie van vijf jaar geleden hebben kunnen vasthouden en realiseren. Dat we het op een voetstuk zetten van de engineers echt hebben kunnen embedden in onze organisatie en dat we dat doorvoeren in alles dat we doen. Op allerlei manieren laten we onze professionals steeds opnieuw zien dat we blij met ze zijn. Ik ben ook trots op de impact die we hebben in het maatschappelijk leven. Onze software engineers werken aan projecten die direct impact hebben op de wereld om ons heen. Neem laadpalen, radarsystemen voor defensie en havens, terminal trekkers op luchthavens, windturbines. Als ik om me heen kijk en me realiseer dat in de dingen die ik zie stukjes software zitten die door Ndustrians zijn gebouwd, vervult me dat met ongelofelijk veel trots. Oh, en op de naam. Daar ben ik ook trots op.”

Ja, hoe zit dat eigenlijk met de schrijfwijze van de naam van ons bedrijf?

“Eén van onze doelen is de industriële sector te veranderen. Dat komt terug in de nieuwe schrijfwijze van ‘industrie’. Daarbij bevat de naam de wiskundige elementen N en 3, waarbij de 3 ook nog eens verwijst naar een macht 3. Daarmee willen we uitstralen dat je als klant dus niet alleen een consultant van Ndus3 inhuurt, maar eigenlijk via die professional toegang hebt tot alle kennis en andere consultants binnen ons bedrijf, tot de kennis die we opdoen bij andere klanten, tot de kennis die uit innovation groups komt, et cetera. We zijn veel meer dan een simpele optelsom of vermenigvuldiging: wij verheffen software engineering tot een macht.”

Kun je ons eens meenemen naar die eerste dagen en weken van 2019? Hoe ging dat?

“Dat was een spannende en leuke tijd. We zijn eerst maar eens naar de Ikea gereden voor wat schragen en een plank om onze laptops op te kunnen zetten. We brachten een bureaustoel en een koffieapparaat van thuis mee en daar zaten we dan! De eerste weken was het vooral een kwestie van de eerste stappen in onze strategie uitrollen. We willen landelijk actief en lokaal aanwezig zijn, dat is vanaf het begin ons uitgangspunt geweest. We kozen dus voor een kantoor in Arnhem, omdat we vanuit daar Oost- en Midden-Nederland goed konden bedienen. Vervolgens zijn we contacten gaan leggen met hogescholen, zoals de HAN, omdat we zochten naar young professionals binnen de markten Life Science, Manufacturing, Energy en Mobility. De reden daarvoor is dat er veel overlap in gebruikte technologie en kennis mogelijk is binnen die vier markten en het voor professionals heel aantrekkelijk is om eens een ander domein te betreden met hun opgedane kennis. In die beginperiode hebben we enorm veel gebeld met allerlei mensen, hogescholen en klanten, maar ook LinkedIn afgestruind, ons netwerk actief benaderd en enorm veel bezoeken afgelegd. Tot het moment dat Terberg Special Vehicles aanklopte met de vraag of we een test engineer konden leveren voor hun Drive by Wire-project. Daar zijn we concreet naar op zoek gegaan en kwamen bij Martin uit. Martin was onze allereerste consultant. En weet je wat nou zo mooi is? Wat ik echt zie als proof of the pudding van onze ambitie om engineers blij te maken? Dat Martin na 5 jaar nog steeds bij ons werkt.”

Wat zijn jullie plannen en ambities voor de komende 5 jaar?

“We willen dit jaar groeien naar 70 collega’s, maar uiteindelijk is ons doel om zo’n 200-250 software engineers in dienst te hebben. Juist met behoud van de cultuur door een lokaal clubhuis te hebben, een manager die voldoende tijd en aandacht voor je heeft, maar ook een competentiegerichte samenwerking over de regio’s heen. Met dat laatste bedoel ik dat wanneer een Embedded developer tegen een uitdaging aanloopt, hij bij collega’s in andere regio’s te rade kan gaan voor oplossingen, ervaringen en kennis. Ik wil dat collega’s van gelijke technische achtergrond elkaar blijven opzoeken en kennis delen. Dat is ook de insteek van onze innovation groups. Door gestaag te groeien, hoop ik toe te werken naar voldoende body waardoor we ook voor grote klanten een partner kunnen zijn. Op dit moment hebben we veel mkb++ klanten, maar ik zou dat graag aanvullen met een aantal echt grote accounts. Zo’n klant is geen doel op zich, maar dat soort organisaties werken weer aan andere projecten. Brede partnerships zorgen ervoor dat engineers kunnen kiezen uit werk dat past bij hun persoonlijke groeidoelstelling. We blijven steeds de win-win-win in de gaten houden. Win voor de klant, win voor ons, maar het allerbelangrijkste: de win voor onze professionals. Zodat we onze belofte – hun carrièreontwikkeling – kunnen blijven waarmaken.”

Kun je al een tipje van de sluier oplichten over hoe we dit mooie jubileum gaan vieren?

“We gaan een mooi feest organiseren voor alle collega’s en andere betrokkenen, inclusief aanhang. Meer wil ik er nog niet over kwijt, want het moet nog een beetje een verrassing blijven, maar dat het een feest wordt dat je niet wilt missen, kan ik je wel vast op het hart drukken!”

Meer updates