Update

Engineer Danny vertelt zijn verhaal

vaso | 28 januari 2021 - 3 min leestijd - Ndus3

Als kind had ik nooit de ambitie om de industriële automatisering in te gaan of om programmeur/engineer te worden. Ik wilde piloot bij de luchtmacht worden. Desondanks heb ik wel altijd interesse gehad in techniek.

Toen ik kleiner was, ben ik veel met mijn ouders en opa & oma naar De Spelerij – Uitvinderij geweest. Daar maakte ik spelenderwijs kennis met simpele mechanica. Toen ik wat ouder was, ben ik met mijn vader naar het museum Nemo geweest. Dit kan ik me ook nog levendig herinneren. Daar waren veel beta bezienswaardigheden. Maar wat ik het leukst vond, was een ruimte achterin het museum. Daar mocht je kapotte elektrische apparaten uit elkaar halen. Dit ging ik vanaf dat moment ook thuis doen om te ontdekken hoe apparaten werken. Dit doe ik eigenlijk nog steeds. Tegenwoordig meestal met de intentie om dingen te repareren.

” Ontdekken hoe apparaten werken en ze repareren.”

Toch was mijn kinderliefde voor het vak piloot bij de Luchtmacht nooit helemaal uitgedoofd. Ik ging naar elke open dag (en nog steeds trouwens) om maar die wonderlijke machines langs te zien vliegen. Tijdens de laatste paar jaar van mijn middelbare school begon ik met de selectieprocedure voor de functie Officier Vlieger. Gaandeweg dit traject ben ik helaas afgevallen. Mijn droom om piloot te worden bij de Luchtmacht hield op. Nu moest er een alternatief komen. Na Natuur & Techniek op VWO niveau gedaan te hebben, ben ik na een saai jaar werktuigbouwkunde, overstapt naar de HBO studie E-Technology. Ik specialiseerde mij in Robotica, maar heb alle andere keuzevakken ook gedaan. Daarnaast deed ik ook nog een minor International Financial Business Management. Dit was omdat ik geïnteresseerd was (en ben) in technische financiële producten zoals derivaten, obligaties, opties.

Een van de Robotica vakken was Besturingstechniek. Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met een PLC. Bij mijn toenmalige werkgever deden we veel workshops. Vervolgens heb ik mijn oriënterende stage bij een machinebouwer gedaan als PLC programmeur/engineer. Ik vond dit werk supertof omdat je in tegenstelling tot de meeste software in de automatisering, meteen resultaat ziet van je gemaakte werk. Dingen bewegen en er komt echt leven in een installatie. Voor mijn afstudeerstage heb ik een heel gaaf robotica project gedaan. Ik heb software geschreven waarmee je een complexe robot beweging simpel kon laten uitvoeren. Het resultaat is veel gebruikt bij klanten en beurzen.

“Dingen bewegen en er komt echt leven in een installatie.”

Tijdens mijn studie en deel van mijn werkende leven heb ik in mijn vrije tijd veel gesport. Ik heb op 1ste klasse niveau gerugbyd. Het was hard werken was maar gaf veel voldoening. Als er een dag geen rugby training was, dan zat ik in de sportschool. Tegenwoordig loop ik regelmatig een rondje hard en wandel ik veel met onze hond Zora.

Lachend:” Aan rugby heb ik veel vrienden en blessures aan overgehouden.”

Als engineer vind het super om een kijkje achter de schermen te hebben en te zien hoe dingen geproduceerd worden. Bij heel veel producten staan mensen niet stil hoeveel werk hier eigenlijk achter zit. Dat vind ik mooi. En zorgt altijd voor goede verhalen op feestjes.

Elke keer als ik ergens kom waar een heel proces geautomatiseerd is, met name als er veel beweegt, dan spreekt dat tot de verbeelding.

Tijdens een project zie je de installatie steeds meer tot leven komen, waar ik als engineer dan best trots op ben. Tegenwoordig zie je ook dat men binnen Industriële Automatisering steeds meer wil innoveren. Waar je vroeger alleen een programma schreef, moet je nu ook nadenken over hoe zaken slimmer kunnen en toekomst proof zijn. Hoe kan ik software herbruikbaar maken? Kan ik het genereren? Hoe zorg ik dat de software beter kan testen voordat ik naar de fabriek ga? Dit soort vragen leiden tot slimmere oplossingen en innovatie. Het is eigenlijk wel ironisch dat programmeurs tegenwoordig bezig zijn het programmeerwerk zoveel mogelijk te minimaliseren.

Meer updates