Update

Dit is Gerran Jansma – Automotive Engineer

vaso | 28 januari 2021 - 3 min leestijd - Ndus3

Laat ik mij even voorstellen: mijn naam is Gerran Jansma. In het jaar 1996 geboren in een klein dorpje nabij Gouda, Hekendorp. Van jongs af aan verveelde ik mijn ouders al met vragen over welk automerk ‘daar’ reed. Die obsessie voor voertuigen bracht mij op de middelbare school al gauw tot een belangrijke keuze voor mijn toekomst: een N&T vakkenpakket en het doel om naar HAN Automotive Engineering te gaan. Na vijf jaartjes Havo heb ik op mijn 17e levensjaar m’n meubeltjes bij elkaar geraapt en ben ik verhuisd naar Arnhem om daar Automotive Engineering te studeren.

Automotive Engineering

Hier is mijn interesse voor software aangewakkerd. Om die interesse te onderzoeken ben ik stage gaan lopen bij HAN Automotive Research, waar ik goed de tijd kreeg om mezelf kwijt te raken in lappen C code en bergen Matlab bestanden. Aan het eind van deze stage wist ik het: De software kant van Automotive Engineering is mijn kant. Na een minor Autotronica, waar ik mee hielp met het ontwikkelen van een smart modular vehicle op schaal, was het tijd voor afstuderen.

Dat afstuderen bracht mij bij Schuitemaker machines, een agrarische machinefabrikant. Hier hield ik mij bezig met het implementeren van een nieuwe software-ontwikkelmethode in een autonome voederrobot. De methodiek was Model Based Design in combinatie Embedded Code Generation. Dit pakket nam het sturen van deze robot over wat resulteerde in een vermindering in stuur acties en daaropvolgend een vermindering in bandenslijtage.

Met het Automotive papiertje op zak, begon mijn avontuur op de arbeidsmarkt. En het begin was gevonden bij VMI, als Software engineer op de R&D afdeling. Hier ben ik onderdeel geweest van verschillende projecten om de MAXX bandenbouwmachine te verbeteren. Hierbij kreeg ik de verantwoordelijkheid om het prototype op te leveren en deze om te zetten naar software voor in het VMI-standaard pakket. Ook nam ik het voortouw in het doorgeven van informatie, over de verbeteringen, naar de productie en commissioning afdelingen.

Techniek vs creativiteit

Naast al dat technische geweld leid ik nog een tweede leven, een creatief en organisatorisch leven. Techniek en creativiteit zijn bij mij als Yin en Yang. Het één kan niet zonder het ander. Naast mijn studie heb ik mij beziggehouden met het opzetten van evenement concepten. De reden hiervoor was dat ik graag meer grafische opdrachten wilde en uiteraard dat ik graag op feesten muziek wilde draaien. Bij deze concepten ontferm ik mij o.a. over artworks, media & techniek, contact met gemeente en veiligheidsdiensten, artiesten en de productie. Het toppunt? De eerste editie van een mijn eigen festival: Select in 2019. De locatie lag mooi in Gouda, met tussen 1000-2000 bezoekers was het een groot succes. Het succes lag vooral in de line-up, doordat ik een aantal legendes heb weten te strikken om te draaien zoals Titia en DJ Bone. Vooral de eerste DJ ben ik erg trots op. We hebben hoge verwachtingen voor Select Festival in 2021. Net zoals voor 2020 bij Ndus3, ik kijk er naar uit aan de slag te gaan bij een mooie opdrachtgever.

Meer updates