Update

A day as a recruiter at planet Ndus3

vaso | 28 januari 2021 - 4 min leestijd - Ndus3
Carlijn Koedijk - recruiter - engineering - Ndus3

Wie ben ik?

Mijn naam is Carlijn en ik werk als recruiter bij Ndus3. Ndus3 is jonge organisatie, een start-up, zoals dat heet. We zijn een soort tweede familie met alleen maar engineers, dat wel. We werken in de industriële automatisering.

We begonnen klein in 2019 en zijn nu een jaar later al met bijna 20 collega’s. Allemaal mijn schuld want ik ben verantwoordelijk voor het werven en selecteren van engineers binnen ons team. Inderdaad, het gaat hard. En gek genoeg, ook tijdens de corona crisis groeien we door. Om ons heen horen we helaas vaak andere geluiden dus we zijn dankbaar. Als je in de industriële automatisering werkzaam bent dan is de kans groot dat we elkaar kennen. Als je me niet kent en werkzaam bent, ga ik je hieronder tips geven om online beter vindbaar te worden.

Hoe wordt je als engineer goed gevonden door een recruiter ?

Een belangrijk onderdeel van recruiter zijn, is de “search” naar nieuwe kandidaten. Om  nieuwe kandidaten te vinden, kan je gebruik maken van een aantal verschillende kanalen. Een van de meest bekende kanalen is het sociale netwerk LinkedIn.

Voordat je als recruiter op “jacht” gaat kijken ik naar onze behoefte, van het team Ndus3. Het begint dus bij een wervingsprofiel. Want wie zoek je als organisatie nu precies en wat moet diegene kunnen? In mijn hoofd schets ik dus een soort plaatje waar de nieuwe collega aan moet voldoen om binnen ons team te passen.

Bij Ndus3 is het niet genoeg dat je bepaalde werkervaring hebt. Ndus3 zoekt mensen met nieuwsgierigheid. Dat klinkt vaag maar wat ik ermee bedoel is dat je de ambitie moet hebben om te blijven leren. Helaas is de karaktertrek nieuwsgierigheid niet makkelijk online traceerbaar. Ik voer namelijk een aantal trefwoorden bij Linkedin in die bij een bepaalde expertise passen. Zoals bijvoorbeeld veelgebruikte functietitels, beperkt door een specifieke regio. De bedoeling is om de “search’ niet te specifiek te maken, want dan filter je ongewenst mogelijke kandidaten uit.

Je maakt dus ten eerste een selectie op basis van hard skills en werkervaring. Je bent engineer of je bent het niet. En ten tweede op basis van soft skills, zoals de eerder genoemde nieuwsgierigheid. Deze combinatie van hard en soft skills levert de selectie op die je online gaat benaderen.

Ik probeer hier altijd wel een persoonlijke twist aan te geven. Engineers krijgen ongeveer 6 van die berichten op een dag, veelal dezelfde teksten die alleen verschillen in vacatures en afzenders. Niks voor ons! Bij Ndus3 hebben we het vaak over een “extended family”. Dat merk je dus ook al in de eerste contacten via mij. Ik ben het visitekaartje van onze organisatie en dat persoonlijke contact vind ik zo leuk aan deze baan.

We zoeken steeds naar nieuwe manieren om mensen te benaderen en om op te vallen. Het is toch veel leuker om een persoonlijk bericht van iemand te krijgen, waarbij je merkt dat iemand je profiel echt heeft gelezen, in plaats van de standaard tekst en een link die je krijgt doorgestuurd.

Het is altijd een uitdaging om de persoon achter de professional te vinden. Nadat ik de eerste selectie op ervaring, mens en cultuur heb gemaakt, ontstaat er een mooi moment: de eerste persoonlijke ontmoeting. Helaas is dat momenteel  vaak via Skype/Zoom door de COVID crisis. Deze vervolg ontmoeting wordt georganiseerd met een van mijn collega’s (vaak is dat Gerben) die het technische deel en de klantzijde kent. Het leuke hierbij vind ik dat er echt wordt gekeken naar de persoon, naast wat diegene allemaal kan. Beter begrijpen van huidige werkniveau en vooral toekomst ambities staan centraal. In plaats van snel iemand plaatsen bij een klant, wordt er gekeken of dit ook een plek is waar je blij van wordt. En nog belangrijker of de klus een stapje voorwaarts in je ervaring is.

“We zijn ons er kortom zeer van bewust dat ons bestaansrecht ligt in het faciliteren van carrièrepaden voor onze engineers.”

Naast het talent acquisitie deel van mijn werk ben ik verantwoordelijk voor onboarding: het verwelkomen en aanmonsteren van nieuwe collega’s. Dat is erg bevredigend. Nadat je eerst het hele traject online hebt gefaciliteerd, zie je dan een nieuwe collega ook echt opgenomen worden in de club. Ik moet toegeven dat we er ook veel aan doen om die verbinding te creëren.  Ik organiseer namelijk onze legendarische teamuitjes: boottocht op de Vecht, bierproeverij aan het IJ. Skydiven in Utrecht, you name it.

That’s my job. Ik hoop dat je nu beter begrijpt wat mijn dagelijkse werk behelst als recruiter. Mocht je nog vragen hebben over hoe je je profiel beter leesbaar of vindbaar kan maken, dan weet je me te vinden.

Carlijn Koedijk

Meer updates