Update

Blockchain | De nieuwste trend van de eeuw

Nicoleta de Rijk | 28 januari 2021 - 2 min leestijd - Tech
Trend: blockchain

Blockchain is een hele grote uitvinding. Sommige noemen het de grootste uitvinding na het internet.

Wat is blockchain?

Bij blockchain kunnen er transacties worden opgeslagen. Het is een nieuw soort database. Er kunnen diverse transacties plaatsvinden, waaronder betalingen met een digitale munt of er kan belangrijke informatie tussen twee verschillende partijen worden uitgewisseld (bijv. contracten of diploma’s).

Maar waarom gaat het de toekomst veranderen?

Hieronder worden 4 redenen genoemd waarom blockchain zo’n grote invloed heeft op de zakelijke en particuliere wereld. De 4 redenen/ voordelen zijn:

1.       Alle transacties worden door de aangesloten computer gecontroleerd. Van deze transactie zijn er kopieën aanwezig, die alle computers bezitten. Als één van de kopieën niet meer overeenkomt met de anderen, dan wordt dit direct herkend en wordt de transactie niet geaccepteerd. Zo kan er niet worden gefraudeerd of fouten worden gemaakt. Deze kenmerken worden ingezet bij Bitcoin, dit is één van de bekendste toepassingen van blockchain. In de toekomst zullen deze kenmerken ook worden  ingezet bij andere diensten om  zo fraude en fouten te ontlopen.

2.       Blockchain stimuleert samenwerking. Dit wordt gestimuleerd, doordat blockchain de mogelijkheid biedt diverse documenten en gegevens veilig te laten uitwisselen. Een doorbraak van transacties waarbij transparantie over herkomst en eigendom cruciaal is.

3.       Transparantie wordt in het bedrijfsleven steeds meer verwacht. Blockchain  biedt die transparantie, doordat alle deelnemers kunnen meekijken. Het is mogelijk om transacties door de hele keten te volgen en te controleren, waardoor er een soort van geautomatiseerd accountant ontstaat.

4.       Blockchaintechnologie maakt het mogelijk om zogenaamde als-dan-afspraken vast te leggen. Bijvoorbeeld als een vlucht meer dan vier uur vertraagd is, dat de desbetreffende persoon automatisch een bon voor koffie ontvangt, als compensatie. Dit heet ook wel een smart contract. Een smart contract is software, waarin afspraken kunnen worden vastgelegd onder welke condities transacties binnen blockchain uitgevoerd moeten worden .

Meer updates