3D-printing, het is een verschijnsel waar we eigenlijk de laatste jaren pas veel van horen terwijl de techniek al tientallen jaren bestaat. In 1986 is de 3D-printer voor het eerst te zien. Op dat moment staat de printer vooral in belangstelling van wetenschappers. Door de jaren heen heeft deze technologie zich sterk ontwikkeld en is de 3D-printer een interessante toepassing voor vele industrieën.
Zo kan deze techniek binnen de medische sector worden gebruikt voor het bouwen van protheses en ortheses. Maar wat is 3D-printing nou precies en hoe werkt het eigenlijk? Wij vroegen het onze engineers Ruud en Guy. Zij hebben thuis een 3D-printer staan en vertellen met enthousiasme over deze hobby en hun toekomstverwachting van 3D-printen.
Wat is 3D-printing en hoe werkt het?
Een 3D-printer produceert een driedimensionaal object van een digitaal bestand middels het op elkaar bouwen van flinterdunne lagen. Afhankelijk van het type printer kunnen er verschillende materialen voor 3D-printen worden gebruikt. De meest voorkomende materialen zijn PLA (plastic) en ABS (kunststof). Deze materialen zijn makkelijk verwerkbaar, stevig en brengen relatief lage kosten met zich mee.
Ruud vertelt over 3D-printing
Samen met een vriend heeft Ruud een eigen bedrijf opgericht. Met de aanschaf van zijn 3D-printer kan hij behuizingen printen voor de sensoren die ze ontwikkelen. Ruud heeft zijn 3D-printer pas een aantal weken in huis dus veel heeft hij er nog niet mee gedaan. Een van de eerste dingen die hij heeft gemaakt is voor zijn 1,5 jarige zoon Vigo. Op onderstaande foto zijn de duplo blokjes te zien die Ruud heeft geprint. De grijze blokjes komen uit de 3D-printer en de andere blokjes zijn echte duplo bokjes.
Voor het printen van de duplo blokjes heeft Ruud PLA gebruikt. Dit plastic zit op een spoel en wordt geprint in lagen van 0.2 mm dik. De blokjes zelf zijn 4 cm hoog. Hoe lang de printer heeft gedaan over het printen van deze 200 lagen? Zo’n 1,5 uur (per blokje). Het is dus geen kwestie van een stoel erbij pakken en wachten tot je print klaar is, genoeg tijd om ondertussen andere dingen te doen. Op onderstaande foto valt goed te zien hoe de 3D-printer van Ruud er uit ziet met bovenop de spoel met het plastic (PLA) dat Ruud gebruikt. De printer is niet geluidloos, om het volume te reduceren heeft Ruud een behuizing om zijn printer gebouwd.
Of 3D-printing te toekomst is? Ruud zegt er het volgende over: “Ik denk dat 3D-printing in de komende 7/8 jaar steeds toegankelijker wordt. Er komen steeds voordeligere en compactere modellen die geschikt zijn voor thuisgebruik/de consumentenmarkt. Toch vraagt zo’n printer de nodige kennis. De interesse in de hobby hoek zal denk ik wel toenemen en ook voor het maken van bijvoorbeeld prototypes denk ik dat de 3D-printer veel van toegevoegde waarde zal zijn. Maar of we echt over 10 jaar in 3D-geprinte auto’s rijden? Ik denk het eigenlijk niet. Daarnaast zullen die ook met een flink prijskaartje komen.”.
Guy vertelt over 3D-printing
“ik heb sinds 2014 al een 3D-printer in huis. Samen met mijn broer heb ik een Velleman K8200 gekocht en in elkaar gezet. De reden van aanschaf kwam puur vanuit ons engineering hart: de interesse voor nieuwe technieken en in onze ogen een toekomstige veel gebruikte techniek.
De Velleman K8200 was een van de eerste consumenten 3D-printers op de markt. Op voorhand wist ik dat deze niet perfect zou zijn en ik de nodige hobby uren zou spenderen voor verbetering. Het mooie aan een 3D-printer is dat je er zijn/haar eigen onderdelen voor verbetering mee kan printen. Inmiddels heb ik de Velleman K8200 verruild voor een Creality CR-6SE. Het hobby gehalte voor mijn vervangen printer is wel een stuk minder, mede doordat de ontwikkeling en verbetering op de 3D-printer markt niet stil heeft gestaan.
In eerste instantie was het puur voor de hobby met interesse voor de techniek, niet eens voor het printen zelf. Al snel ontdekte ik dat de mogelijkheden onbegrensd waren. Was er iets stuk of ontbrak er een onderdeeltje van iets, geen probleem: “Even de printer aanslingeren.”. Van hulp-tooltje (tandpasta tube knijpers, handdoekhaakjes, etc) tot telefoonhouders tot verlichting/decoratie voor in huis…. Indien ik iets nodig heb, vraag ik mij altijd eerst af: “Kan ik het ook 3D-printen?”.
Zo heb ik ook al eens het Colosseum op schaal geprint. Vaak ben ik wel afhankelijk van de opensource community die modellen om te printen online zet. Ik teken ook wel eens wat zelf met CAD-software maar dat is zeker niet van niveau dat ik even een Colosseum modelleer.
In mijn ogen is een 3D printer uitermate geschikt voor rapid prototyping binnen de industrie. Rapid prototyping is een verzamelnaam voor verschillende technieken om snel fysieke prototypen te vervaardigen. Ook de medische wereld profiteert er van. Alledaagse dingen zoals op maat gemaakte voetzooltjes, gebitsprotheses… De materialen die tegenwoordig te gebruiken zijn ook zeer divers. Zeker voor de professionele printers.”
Een aantal creaties van Guy: