Update

CI/CD | De toegevoegde waarde van het implementeren

CICD - software - engineering - ndus3
Nicoleta de Rijk | 11 maart 2021 - 2 min leestijd - Tech

Wat is CI/CD en waar staat het voor?

Agile is een populaire verbetermethodiek die organisaties in staat stelt efficiënter en effectiever te werken. Deze werkwijze heeft als doel producten met zoveel mogelijk waarde zo snel mogelijk naar de klant te brengen. Echter kent deze techniek nog veel knelpunten waardoor deze doelstellingen lang niet altijd volledig waargemaakt kunnen worden. Dat is waar CI/CD om de hoek komt kijken. CI/CD staat voor Continuous Integration (CI) en Continuous Delivery (CD). CI/CD wordt gezien als de volgende stap voor het versnellen van het IT-ontwikkelproces en bestaat uit twee verschillende soorten activiteiten: CI-activiteiten en CD-activiteiten.

CI/CD activiteiten - Engineering

Wat is Continuous Integration?

Continuous Integration zorgt ervoor dat ontwikkelaars tegelijkertijd samen kunnen werken aan dezelfde database. Het doel van CI is om een geautomatiseerde manier te creëren voor het ontwikkelen, bouwen en testen van applicaties. Door middel van CI worden veranderingen in software direct geïntegreerd en klaargezet om zo het geheel te kunnen testen op verschillende testomgevingen.

Wat is Continuous Delivery

Continuous Delivery begint waar Continuous Integration stopt. CD zorgt voor het geautomatiseerd overbrengen van software naar testomgevingen. Het doel van CD is om met één druk op de knop de software naar productie te brengen. Kortom: CD vereenvoudigt, geautomatiseerd, het proces om nieuwe codewijzigingen op verschillende omgevingen te krijgen.

CD wordt naast Continuous Delivery ook wel eens Continuous Deployment genoemd. Het verschil zit in het moment waar de pipeline ophoudt. Bij Delivery wordt na de CI-activiteiten de applicatie klaargemaakt en verpakt zodat deze doorgezet kan worden naar de verschillende omgevingen. Vaak wordt dit handmatig gedaan door een systeembeheerder of met zijn eigen set tools. Bij Deployment wordt ook het doorzetten naar verschillende omgevingen volledig geautomatiseerd.

Wat levert CI/CD op?

Een succesvolle CI/CD implementatie kan organisaties veel opleveren, zoals;

  • Een toename van 400% in regressietests.
  • Dagelijks i.p.v. wekelijks analyseren van defecten.
  • Snellere doorlooptijd.
  • Minder handmatig (en foutgevoelig) werk.
  • Directe feedback.

Door het automatiseren van software zijn organisaties in staat sneller en meer functionaliteiten bij de klant te krijgen. Dit maakt het makkelijker om snel in te spelen op veranderende behoeftes. Kortom: ideale omstandigheden om echt te kunnen focussen op klantwaarde!

Meer updates