Life Science hebben we onderverdeeld in Pharma, Bio Tech & medical devices. In het pharma domein is het interessant te zien dat nieuwe technologie als blockchain hun intrede doet in de logistiek en validatie van pharma producten. Maar ook zijn de snel opvolgende ontwikkelingen in DNA technologie interessant om nader te bekijken. Of 3D print toepassingen voor medical devices. Deze onderwerpen zijn terug te lezen onderaan deze pagina.

Pharma

Wist je dat pharma misschien wel de belangrijkste markt voor block chain en cyber security is? Hoe zorgen we ervoor, dat elke handeling in de productie van medicijnen traceerbaar is van de grondstof, tot de patiënt? Dit zonder dat we daarbij de privacy van de patiënt uit het oog verliezen, maar ook de hele keten veilig houden voor invloeden van buitenaf. Dit is slechts 1 van de vele voorbeelden waar de smart industry het verschil kan maken in pharma.

Biotech

De bouwstenen van het leven zijn inmiddels bekend. De DNA sequences van bijna alle organismen op aarde wordt of is in kaart gebracht. Kunnen we nu, door middel van smart industry, verbeteringen realiseren? Wat als we DNA kunnen programmeren? Is er dan naast de biologische ouders, ook sprake van een digitale ouder? En is die dan eigenaar van de “broncode” die het DNA heeft samengesteld? Deze ethische vraagstelling legt meteen uit wat er gebeurt. Hoe gaan we om met de technologische mogelijkheden in combinatie met levende organismen. Hoe kunnen we het op een verantwoorde manier voor ons laten werken en hoe houden we het veilig?

Medical devices

Een aparte tak binnen het life science spectrum is de ontwikkeling van medical devices. Door de toepassing van 3D imaging én 3D printing is het nu al mogelijk op maat gemaakte protheses te implanteren. De zorgkosten en de impact van de ingreep zullen drastisch dalen.

3D-Printing-Prothese-Smart-Industry