Door de uitbraak van het coronavirus is sinds eind vorig jaar in geheel China de noodtoestand uitgeroepen. Het is nu ook zover in Europa.

Wat kunnen we leren van de technologische ervaringen in China?

Omdat niet duidelijk is wat de bron is en hoe het virus behandeld kan worden, moet het virus ingedamd worden. Wat simpelweg betekent dat de overdracht van mens tot mens moet worden afgesloten. De Chinese overheid bepaalde dan ook per decreet dat de bevolking noodgedwongen in huis moet blijven. In “westerse” ogen een drastische maatregel maar China is succesvol gebleken in het beperken van de verspreiding. Om medisch personeel te beschermen en te voorkomen dat meer mensen door onbedoeld contact worden besmet, heeft technologie een grote rol gespeeld in deze strijd tegen de epidemie.

Garanderen van energievoorziening bij grootschalige quarantaine

Als alle mensen binnenshuis moeten blijven, is er nog steeds de energievoorziening die moet blijven draaien. Deze randvoorwaarde voor elke samenleving moest dus zekergesteld worden. De schakeltuinen van het electriciteitsnetwerk van Chuzhou moesten  gemonitord worden om verder catastrofes te vermijden. Daarop bracht de Chinese overheid onderstaande Wall-E achtige robots in stelling in de strijd tegen Covid-19. Deze intelligente robots zijn samen met hun engineers, sinds het uitbreken van de pandemie, verantwoordelijk voor het monitoren van 60 schakeltuinen in de regio.

Amid the novel #coronavirus outbreak from January in E China’s Anhui province, the power grid of Chuzhou has sent intelligent robots instead of staff to patrol along the 60 substations across the city. pic.twitter.com/hJ1CUSsd0o— People’s Daily, China (@PDChina) February 6, 2020

Behandeling van mensen in thuis-quarantaine

Daar stopt de inzet van technologie niet. Voor besmette mensen met het virus geldt de regel dat ze dus in huis-quarantaine moeten verblijven. Om deze mensen toch passende zorg te bieden en tegelijkertijd mogelijke overdracht van het virus te voorkomen heeft de Chinese overheid weer een beroep gedaan op hun engineers.

Cutting-edge technology! A Chinese community worker uses a drone to measure the temperature of residents and avoid face-to-face visits during #coronavirus outbreak. People need to stand in their balcony to get their temperature checked. pic.twitter.com/TE1L3xLtab— Global Times (@globaltimesnews) February 3, 2020

Om de ontwikkeling van het ziektebeeld van patienten in quarantaine te kunnen volgen  heeft China drone technologie ingezet. Deze drones worden bediend door engineers op de straat. De drones leggen via speakers contact met de mensen in quarantaine om de situatie te monitoren zonder risico van besmetting te genereren.

Behandeling van mensen in ziekenhuizen en Corona Hotels

Helaas is het door de uitbraak van het virus zo dat grote groepen mensen in isolatie moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Er worden in ziekenhuizen drie typen intelligente robots ingezet. Voor reiniging van de ruimtes in ziekenhuizen worden desinfectie robots ingezet om te meten of er sprake is van aanwezigheid van COVID-19 en waar zich deze bevindt in de ruimte. Zie onderstaande foto’s van een dergelijk rapport door een desinfectie robot.  Vervolgens zal de robot overgaan tot desinfectie middels begassing en ultraviolet licht van de ruimte waarna deze weer veilig is voor patient en behandelaars.

Ook bij de behandeling en uitgifte van medicijnen voor COVID-19 patienten is gebruik gemaakt van technologie. Om medisch personeel te beschermen en te voorkomen dat meer mensen door onbedoeld contact worden besmet, reduceren de medicijn uitgifte robots het menselijk contact tussen patiënt en medici. Een paar weken geleden introduceerden het Guangdong Provincial People’s Hospital in Guangzhou, 14,5 miljoen inwoners , twee robots voor medicijnafgifte.

De robots, genaamd Pingping en AnAn kunnen automatisch deuren openen & sluiten en zelfstandig de lift nemen. Het geneesmiddel voor de patiënt zal de medische staf in de robotcabine stoppen, en Pingping en AnAn zullen het medicijn afgeven aan de aangewezen patiënt bij het ingevoerde afdeling- en bednummer.

Voorheen was het bijna onmogelijk deze mensen te behandelen gezien het risico op overdracht door menselijke contact.

Artsen in de getroffen gebieden proberen nu ook ondervraging van patienten op afstand te organiseren maar dat stuit nog op veel beperkingen. Alleen een initiële diagnose is mogelijk met deze robots.

In Washington, Verenigde Staten werd al wel een patient behandeld door een robot in een speciale afdeling van een ziekenhuis. De medische robot is uitgerust met camera’s, microfoons, stethoscopen en andere apparatuur. Artsen gebruiken afstandsbediening om de robot te bedienen voor diagnose en behandeling, waardoor het risico op virusoverdracht wordt verminderd.

Conclusie

Naast moedige artsen en zorgverleners staan tegenwoordig ook robots in de frontlinie in de strijd tegen deze epidemie. Robotbedrijven, waaronder Titanium Robots, Lingzhi Technology, Cheetah Mobile, Purdue Technology, Qinglong Intelligence, Cloud Track Technology en andere bedrijven zoeken naar mogelijkheden het virus te beteugelen.

Van desinfectie tot medicijnafgifte tot behandeling, robots ondersteunen in elke fase van de strijd tegen deze pandemie. Deze robots vallen uit de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen niet meer weg te denken. Technologie en engineering kan ons nu al en in de toekomst zeker verder helpen dit virus te laten uit doven.

Je kan niks anders dan bewondering en respect hebben voor het zware en risicovolle werk dat er dagelijks door zorgverleners en medici gedaan moet worden in de strijd voor het welzijn van hun patienten. Gelukkig helpt de opmars van robots ook zorgverlenend personeel in deze strijd. Deze mensen, die dagelijks hun leven in de waagschaal leggen, onderstrepen het belang aan van doorlopende innovatie in techniek in onze samenleving. We zijn op de goede weg, nu samen omhoog en voorwaarts.